Naslovna Vijesti Društvo Nekadašnji, sadašnji i budući proslavljeni Pljevljak

Nekadašnji, sadašnji i budući proslavljeni Pljevljak

1

Veliki Vuko Bezarević je rođen 09. juna 1940 i preminuo 16. juna 1987.godine u Pljevljima. Mjesec jun je mjesec sjećanja na Vukašina Vuka Bezarevića. Prošlo je trideset godina od kada nas je napustio satiričar i humorista, koji se proslavio sa svojim neprolaznim djelom na prostoru bivše SFRJ.

U znak sjećanja na poznatog pisca i njegovo djelo, svakog juna se u našem gradu održava manifestacija „Dani humora i satire Vuko Bezarović“ koja okuplja veliki broj najpoznatijih pisaca satire i humora sa prostora nekadašnje SRJ.

Njegova djela kao sto su: Priča o golubu, Čivija, Učiti, učiti… ili ćutanje je zlato (učiti,učiti i samo učiti druge! ), Pismo vjetru , Premlatimo sirotinju, Srećina sreća, Zadnja povorka, Divim se drugovima, Moje uzvodno izlaganje, Sve teče, Baju s ljubavlju-s drskošću tvoj V.Bezarević, Pikova dama, Zavičaj, Najdalje otići je-nikuda, Crnogorski u 5 lekcija…,nisu izgubila na aktuelnosti ni posle tri decenije. 

Pisac, književni kritičar i esejista, književno ime stekao je prije svega svojim humorističko-satiričnim radovima koji su mu donijeli vrijedna književna priznanja i nagrade, od kojih je najznačajnija nagrada „Radoje Domanović“, koju je 1976 godine dobio za satiričnu priču „Čovjek koji kreira“.

Na manifestaciji „Dani humora i satire Vuko Bezarević“, dodjeljuju se nagrade kao što su:

Nagrada „TIPAR“, dodjeljuje se za humorističko –satirično književno djelo iz predhodne i tekuće godine , objavljeno na prostoru bivše SFRJ, i u posebnim prilikama kao nagrada za životno djelo,

Nagrada „VUKO BEZAREVIĆ“, dodjeljuje se za neobjavljenu satiričnu priču,

Nagrada „MLADI TIPAR“, dodjeljuje se za ciklus od 10 aforizama.

Kao i nagrada „RISTO PEJATOVIĆ“ za karikaturu.

Trodnevna manifestacija pored pozorišne predstave, čitanja aforizama, izložbe karikatura, dodjele nagrada, sadrži i humorističko-satirično veče „Miletisanje“, omiljeno među našim  sugrađanima.

 

autor, Nataša Knežević,učesnica projekta  „Povežimo se informisanjem“ koji  realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

1 KOMENTAR

Comments are closed.