Naslovna Vijesti Društvo Krvavi pir vukova na Kosanici

Krvavi pir vukova na Kosanici

3

Vukovi napali stado ovaca Radisava Mrdaka

Na prvi pogled idiličnu sliku Kosanice u ljetnje jutro, članova domaćinstva Radisava Mrdaka, ubrzo je zamijenio užasan prizor iz tora u koji zatvaraju ovce.

Leševi zaklanih ovaca razbacani okolo a teško ranjene životinje skončavale su na okrvavljenom tlu.

Ostatak prestravljenog stada bio je nabijen u ugao tora.

Tako je izgledao prizor nakon noćašnjeg pira koji je, najvjerovatnije, priredili vučica sa mladima koje je izvela na lovačku obuku.

Stado Radisava Mrdaka je prepolovljeno. Usmrćeno je petnaest a teško povrijeđeno još deset ovaca. Mrdak kaže da od povrijeđenih ovaca ni jedna ne može ostati živa, jer su im nanesene teške povrede.

-Tor je praktično pored kuće, ali i pored toga vukovi su upali u toku noći i gotovo prepolovili stado od oko sedamdeset ovaca, rekao je Mrdak. On kaže da je šokiran, da je šteta prevelika i da mu je posebno teško palo što je dosta ovaca povrijeđeno. Prema njegovim riječima povrijeđene ovce nije moguće liječiti, pogotovu na visokim ljetnjim temperaturama.

-Na licu mjesta je ostalo 15 mrtvih ovaca, a neke su praktično pojedene čitave, što govori da je bilo više vukova, smatra Mrdak. Ne zna tačno šta da čini i kakve mjere da preduzme sa povrijeđenim ovcama, ističući da ovakav prizor nikad nije vidio.

IMG_1287 (1)

Na lice mjesta izašla je Komisija za procjenu štete iz pljevaljske lokalne uprave, koja je izvršila popis usmrćenih i povrijeđenih životinja. Tokom boravka na terenu nijesu zvanično ništa saopštili a nezvanično moglo se čuti mišljenje da je štetu napravila vučica sa vučadima, sudeći po povredama koje su ovce zadobile.

Prizor na licu mjesta bio je doslovno užasan i uznemirujući, te najveći dio fotografija koje smo snimili nećemo objaviti.

Ovo je inače prva ozbiljna šteta koju su u ovoj godini stočarima nanijeli vukovi u pljevaljskoj opštini.

Pripremila, Slađana Gorgievska, učesnica projekta  „Povežimo se informisanjem“ koji  realizuje NVO „Paradoks“ u partnerstvu sa NVO „Informativni centar Pljevlja“ podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

3 KOMENTARA

  1. Nista od ovoga se ne bi desilo da lovci odnosno krivolovci nisu izloviki vucji plijenu sumi,srne,zeceve itd .Vuk napada ovce iz nuzde jer nema hrane u sumi.

      • Jeste vuk zivi samo od upada u torove…Vuk sve jede,od misa preko psa do divlje svinje,strvinu pogotovo,bolesne jedinke itd a lovci vise ne daju priliku ni da divljac ugine prirodnom smrcu ubijaju ih i kao mladunce.Procjena nadleznih je da su ovo mozda ucinili i sakali koji se upravo pojavljuju u predjelima gdje je krupniji predator-vuk istrijebljen i prave ogromne stete.

Comments are closed.