Naslovna Vijesti Društvo Javna tribina Unije slobodnih sindikata Crne Gore

Javna tribina Unije slobodnih sindikata Crne Gore

0

28. juna u 19 časova održana  Javna tribina, u organizaciji Unije slobodnih sindikata Crne Gore, na temu: „NOVI ZAKON O RADU – ozbiljna prijetnja pravima i položaju zaposlenih i dostojanstvenoj budućnosti radnog ambijenta u Crnoj Gori“, u sali gimnazije „Tanasije Pejatović“.

Prisutnima su se obratili generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, predsjednica Sindikata radnika trgovine CG, Vesna Milonjić-Aleksić i predsjednik Sindikata vojske i odbrane CG, potpukovnik Nenad Čobeljić, koji su ih pozdravili i, izrazivši zadovoljstvo zbog velikog odziva članstva, informisali prisutne o ključnim pravnim institutima predloženih izmjena Zakona o radu, toku rada i pregovora u okviru radne grupe koja se bavi izradom novog Zakona o radu, namjerama poslodavaca i Vlade i opasnostima koje prijete svijetu rada u Crnoj Gori, kao i naporima USSCG da se unaprijede prava i položaj zaposlenih.

sindikat

Predstavnici USSCG takođe su ukazali na neophodnost odlučnog, upornog i organizovanog djelovanja rukovodstva i članstva USSCG da bi se zaštitila postojeća prava zaposlenih i ista unaprijedila, odnosno stvorio prihvatljiv radni ambijent za sadašnje i buduće generacije zaposlenih u Crnoj Gori. Naglasili su da je zainteresovanost i uključivanje članstva najbolji i najuvjerljiviji pokazatelj i poruka o spremnosti i odlučnosti da se zaštite ugroženi pravni instituti u ZOR, odnosno da se jasno poruči poslodavcima i Vladi da naša prava i slobode nisu „biznis barijera“.

tribina2

Javnu tribinu vodio je Predsjednik regionalnog odbora Pljevlja i Žabljak, profesor Čedo Terzić.

Radna grupa koja je sastavljena od socijalnih partnera i od predstavnice sa Univerziteta , prof.dr. Vesne Simović- Zicer, broji 18  članova od kojih su dva predstavnika Unije slobodnih sindikata. Grupa radi skoro dvije godine i sada je pri kraju kada će se  cijela situacija o novom Zakonu znati. Nakon toga tekst Zakona se šalje u Brisel, Evropskoj komisiji koja će donijeti odluku da li              je tekst usaglašen sa evropskom narodnom tekovinom, nakon čega se tekst vraća u Skupštinu Crne Gore, koja će odlučivati o tom tekstu.

Novi Zakon o radu će biti usvojen do kraja tekuće godine.

autorka, Nataša Knežević učesnica projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore