Naslovna Vijesti Društvo Bošković zakonito smijenio direktora škole?

Bošković zakonito smijenio direktora škole?

2

Bošković je tvrdio da je Vakirević bio u alkoholisanom stanju i remetio tok sastanka, kojem su, sem njega, prisustovali i predstavnici međunarodnih organizacija

Bjelopoljski Viši sud ukinuo je  presudu Osnovnog u Pljevljima kojom je poništeno rješenje Ministarstva prosvjete i nauke o razrješenju dugogodišnjeg direktora OŠ “Boško Buha” Miodraga Vakirevića. Vakirevića je 12. maja prošle godine razriješio tadašnji ministar prosvjete i nauke Predrag Bošković, zbog navodnog neprimjerenog ponašanja tokom sastanka održanom dva dana ranije  u Pljevljima. Bošković je tvrdio da je Vakirević bio u alkoholisanom stanju i remetio tok  sastanka, kojem su, sem njega, prisustovali i predstavnici međunarodnih organizacija. Vakirević je navodno i telefonirao tokom izlaganja šefa UNICEF-a, a Bošković je sve to okvalifikovao kao nesavjesno i nemarno izvršavanje radne obaveze. Vakirević je negirao bilo kakvu povredu radne obaveze, a njegove tvrdnje na sudu su potvrdila i trojica direktora drugih škola koji su saslušani u svojstvu svjedoka. Osnovni sud u Pljevljima je zaključio da u radnjama Vakirevića nema nesavjesnog i nemarnog vršenja radne obaveze i da ponašanjem nije narušio dignitet i ugled direktora škole i tuženog. Ukidajući presudu, Viši sud je ocijenio da Osnovni nije na pouzdan način utvrdio da li je Vakirević počinio povredu radne obaveze. U rješenju Višeg suda se navodi da je Vakirević negirao da je povrijedio radnu obavezu i narušio ugled škole i Ministarstva i da je bio u alkoholisanom stanju. Piše i da je Vakirević pojasnio da je Vakirević razgovarao telefonom “po pozivu glavne prosvjetne inspektorke” kako bi se dogovorili kada će nadzor biti obavljen, ali da Osnovni sud “nije na pouzdan način” ispitao navode tužioca. “Posebno u vezi sa obavezom tužioca u pogledu nastupajućeg inspekcijskog nadzora, niti je u tom pravcu izveo bilo kakav dokaz, pa je činjenično stanje ostalo nepotpuno utvrđeno… Izostali su i potrebni razlozi na šta se žalbom osnovano ukazuje”. Nasljednik smijenjen, ali prima platu Osim ukidanja rješenja o smjeni,  Vakirević je tužbom tražio da se utvrdi da je Ministarstvo  nezakonito imenovala Pavla Čolovića za v.d. direktora OŠ “Boško Buha”, ali je Osnovni sud u Pljevljima odbacio njegov zahtjev kao neprihvatljiv. Čolović je u međuvremenu smijenjen sa mjesta vršioca dužnosti direktora jer je utvrđeno da ne ispunjava uslove za tu funkciju, o čemu su “Vijesti” ranije pisale. Za v.d. postavljen je Albin Kondo. Iako je smijenjen, Čolović i dalje prima zaradu jer je, kako su pojasnili “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete – na bolovanju.

izvor, vijesti.me

2 KOMENTARA

  1. Nije Boskovic pogrijesio sto je smijenio ovog direktora to je sigurno…Pogrijesio je sto nije malo bolje pogledao i po okolnim skolama, bilo bi ih tu dosta- sto alkoholisanih sto bezobzirnih.Ali nadam se da ce ovaj ispraviti propusteno.

Comments are closed.