Naslovna Vijesti Društvo 75 godina od formiranja III Sandžačke brigade

75 godina od formiranja III Sandžačke brigade

10

Petog juna ove godine se navršava 75. godina od formiranja III Proleterske sandžačke brigade. Tim povodom u nedelju  4. juna  u organizaciji saveza boraca sandžačkih opština, organizuje se  okupljanje boraca i borčkih saveza u Prijepolju.  U tamošnjem Domu kulture biće organizovan program koji će sve prisutune podsjetiti na taj datum iz naše istorije. Tim povodom Vidoja Despotovića, predsjdnika OO Udruženja boraca NOR-a Pljevlja.

3 sandžačka brigada u borbi

 

Treća sandžačka narodna oslobodilačka udarna brigade je formirana po odluci vrhovnog Komadanta druga Tita. I naredbi Vasa Jovanovića koju je on potpisao.  III sandžaćka brigade je formiran na Šćepan Polju. Na dan formiranja  imala je  910. boraca, od čega 121. žena. Brigada je imala pet bataljona od čega su dva bila pljevaljska.

Partizani_u_okolini_Prijepolja_1943 treca sandzacka brigada

 

Brigada je u toku rata prešla put dugačaka oko 20.000 km, a kroz brigadu je u toku rata prošlo oko 10.000  boraca iz Sandžaka I drugih mjesta. Većinski dio boraca je bio iz Sandžaka.

 

Jedinice_3._divizije_Bijelo_Polje_1944

Na dan formiranja komadant brigade je bio Vladimir Knežević-Volođa,narodni heroj, politički komesar Velimir Jakć,narodni heroj, a zamjenik politićkog komesara Rifat Burdžević-Tršo, narodni heroj. Tokom rata brigade je učestvovala  u 121. velikoj bitci I u nekoliko stotina manjih bitaka. Učestvoala je u oslobođenju svih gradova Sandžaka, kao i drugih brojnih gradova.  Dala je 27. narodnih heroja. Njeno ime nose brojne ulicie gradova Sandžaka I bivše Jugoslavije. Ove godine podsećamo na taj dan I okupljamo se u Prijepolju  i ćinimo sjećanje na borbeni put ove Brigade.- kazao je u razgovoru za PVportal Vidoje Despotović, predsjednik boračke organizacije Pljevlja.

U ponedeljak 5.juna, sa početkom od 12.časova u Šulima, članovi saveza boraca iz grada,  članovi savez  boraca iz Gradca i Šula, kolektiv OŠ “Vladimir Rolović” kao i mještani Šula posjetiće grobnicu strijeljanih rodoljuba. Đaci OŠ “ Vladimir Rolović” pripremiće program, sa tematikom vezanom za ta dešavanja.

Autor, Danko Gospić učesnik projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore

10 KOMENTARA

 1. Pero obolio si i zivis u srednjem veku. Sandzak je bio ka i sad a te tvoje nazive narod nezna. Izmisljaju nazi ka ti. Te za koje navijas su izdajice i bili nemacki i talijanski d… lisci. A partizani su bili junaci i borci za slobodu i bilo ih je svih nacija. Oni su bili iznad mozga primata ka ti sta si. A tvoji bradati tvorovi su bili vazda junaci na nejaci. Sam Djurisic je napiso da su pobili preko 8000 zena i djece. Samo kreten moze hvaliti te idiote. Zato is i pu pu..

 2. Meni su Italijani strijeljali đeda toliko o saradnji a bojim se da su neki drugi đedovi i nane dočekivali te iste Italijane sa baklavama i hurmajama a mojim bliskim rođacima u pljevaljskoj bici sipali vrelu vodu za vrat posle i oni socijalisti i antifašisti a moji glupi rođaci zarad ne znam čega to prihvatili.

  • E tog djeda su Italijanima na strijeljanej vodili i ovi koje sad velicas jer su sa njima jeli iste makarone. Pa ti vidi….

  • To o vreloj vodi itd. su cetnicke bajke Pero, A tvog djeda nijesu ubili talijani no cetnici. Nemoj da nas foliras. A da partizani ne oslobodise narod jos bi ti Njemac sidio u Pljevlja. A ti se nebi sad zvao Petar no P…r.

 3. Prvo jesu šajkače i to se jasno vidi ko hoće da vidi drugo što se brigada nije nazvala recimo treća Staroraška ili treća Istočnohercegovačka što su takođe tradicionalni nazivi za ovo područje i to malo stariji od naziva Sandžak a ne inteligentni ljudi su zbog toga što ispade da su se njihovi očevi 30 god ranije borili ne za Crnu Goru i Srbiju i za slobodu hrišćana nego za Sanžak ili vjerovatno cara Sulejmana.To ni jedan narod koji malo drži do sebe nebi prihvatio a što su oni pretpostavljam da im je tada falilo pameti jer su hrabrost očigledno imali.

  • A vjerovatno zato sto su tada oni bili pametniji i manje optereceni glupostima nego ti. Bilo je i tih brigada sa tim imenima staroraska i sl.ali su oni bili bradati, nosili subare i slikavali se zajedno sa nijemcima i italijanima, od njih primali platu i naredjenja. Ti vjerovatno o tim brigadama pricas. Na tvoju zalost te brigade nemaju ovakvih fotografija ali zato imaju onih dje svoj narod ubijaju za racun okupatora. Dakle mi ne govorimo o istim brigadama jer tih koje tebi leze na srcu ravnogorske, raske,i sl.nema i nije ih ni bilo u borbi. E sad ti umjesto da svoje komplekse lijecis tako sto ces priznati te izdaje sad nas ubjedjujes u suplju pricu da je stvar u sajkaci i imenu.

 4. Ovaj narod je bio i ostao neopisivo neinteligentan da ne kažem glup pogledaj brigada se zove sandžačka a svi borci nose šajkače sa crvenom zvijezdom i ovim ljudima sa mitraljezima to neko nametne! I onda se pitamo što smo ovako bijedno prolazili.

  • Prvo nisu sajkace, drugo zasto smeta naziv „sandzacka“, Sandzak je bila regija u ondasnjoj Jugoslaviji, i clanovi brigade su uglavnom bili iz te regije. I na kraju sto su to bili neintelegentni ljudi? Cini mi se da si upravo ti takav, i da su slicni tebi upravo inicijatori sukoba na teritoriji bivse nam drzave.

  • Sandzacka se zove valjda po teritoriji odakle borci poticu. A sajkace nose jer sljemova nisu imali. I nijesu bjedno nego ponosno i svjesno petokraku nosili do pobjede. Slava im.

Comments are closed.