krompir Život

Sadnja krompiraKrompir je povrće koje se na našoj teritoriji najviše gaji a i koristi u ishrani. Dok mi krompira imamo u izobilju, u mnogim zemljama on je skup zbog nepogodnih uslova za gajenje krompira.

Za dobar rod krompira samo sjeme ima važnost 40 posto a ostalih 60 posto je naše znanje. Ukoliko se koristi kvalitetno sijeme smanjuje se mogućnost da krompir oboli kao i uticaj štetočina i zlatica. Stručnjaci kažu da krompir voli toplotu, tako da za njegovu sadnju treba sačekati proljeće. Ako ostavljate sjeme od svog krompira, ostravljajte takav da ima veličinu kokošijeg jajeta. Ukoliko je krompir krupan obavezno ga sijecite jedan dan prije sadnje.

Krompir se sadi na dubini od 5 do 15 cm, rani krompir pliće, kasniji dublje. Krompir je dobro naklijavati bar jedan mjesec prije sadnje i to u početku na svjetlosti a kasnije ga zatamniti.  Upotrebom na ovaj način pripremljenih krtola skraćuje se period sadnje.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>