Gimnazija Najnovije vijesti

Održana promocija knjige „Vrijeme odrastanja“ Miroja VukovićaU organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ i gimnazije „Tanasije Pejatović“, 17. maja 2017. godine, održana je promocija  knjige „Vrijeme odrastanja“  zavičajnog pisca Miroja Vukovića.

Kako je sadržaj knjige posvećen  rudarskom nasenju Gradac,  u kome je pisac stekao osnovnoškolsko obrazovanje, prva prezentacija je obavljena u OŠ „Radoje Kontić“ u Gradcu, u 11 časova. Tom prilikom, pred brojnim mještanima, kao i  đacima i nastavnicima škole, evocirane su uspomene i sjećanja na život, kakav je na ovim našim prostorima, u jednom istorijskom trenutku, i jednom posebnom društvenom miljeu,  postojao. Te tako i knjiga, iz aspekta dva sasvim različita  vremena, govori o sudbini rudarskih naselja,  kao posebnih društvenih i socioloških fenomena.

Gradac

U 19 časova knjiga je promovisana u svečanoj sali gimnazije „Tanasije Pejatović“. O knjizi su govorili mr Isak Kalpačina, dr Radisav Džuverović, profesor Sofija Jelovac i autor. Izdavač knjige je „Unireks“ iz Podgorice, dok su suizdavači Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, Pljevlja i Centar za kulturu, Plužine.

U središtu knjige se nalazi đak, dječak u uzrastu od 10 do 15 godina, koji se odvaja od kuće i svoje porodice, i odlazi na dalje školovanje. Kroz razne i uzbudljive događaje među kojima ima i radosnih, ali ipak više onih punih neizvjesnosti i straha dječak formira svoju ličnost. Kroz svoja sjećanja autor nam na specifičan i vjerodostojan način predstavlja kakav je život bio  prije pola vijeka u selima i rudarskim varošicama kakav je bio Gradac.

Gimnazija 1

Knjiga koja se čita iz jednog daha, navodi odrasle čitaoce da se prisjećaju svoje mladosti, ali isto tako može se svrstati i u red knjiga za mlade, kako po sadržaju, porukama i obradi ove svima bliske tematike.

autor, Nataša Knežević – učesnica projekta „Povežimo se informisanjem“


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>