noc muzeja Najnovije vijesti

„Noć muzeja“ u Pljevljima: izložba „Novac na prostoru Pljevalja 1878-1918″


Povodom međunarodne manifestacije “ Noć muzeja“, Zavičajni muzej Pljevlja priređuje izložbu “ Novac na prostoru Pljevalja 1878-1918″.

Pored osnovne funkcije ekvivalenta robe, novac je uvijek bio i svojevrstan kulturno-istorijski dokument vremena u kome je nastao, kao i vremena u kome je bio u svakodnevnoj upotrebi. Istovremeno prisustvo dvije carevine, Osmanske imperije i Austrougarske monarhije, učinio je kraj devetnaestoga i početak dvadesetog vijeka posebno dinamičnim u razvoju Pljevalja. Pljevlja tada postaju centar susreta različitih uticaja, a sve brojnija i raznovrsnija klijentela vodi ka ubrzanom razvoju trgovine i zanatstva. Pljevaljska čeršija postaje mala da primi sve trgovce i zanatlije, a robnonovčanim tokovima grada cirkuliše sve više različitog novca.

Prikaz novca koji je na prelazu vijekova bio u Pljevljima prvenstveno nam govori o političkoj dominaciji u administrativnom smislu, ali ujedno ukazuje na novac kao značajan element u kulturnom prožimanju i razumijevanju drugačije kulture. Upravo kroz predstavljene primjerke novca iz Numizmatičke zbirke, izložba pokušava predstaviti duh jednog vremena koje je predstavljalo vrhunac društveno-ekonomskog i kulturnog razvoja Pljevalja kao značajnog trgovačkog centra.

Autori izložbe su: Ana Aranitović, kustoskinja-etnolog, Dejana Drobnjak, kustoskinja-istoričar i dr Branko Banović, muzejski savjetnik.

Izložba se organizuje u saradnji sa Dejanom Krupom, istaknutim kolekcionarom iz Pljevalja, koji je član Srpskog numizmatičkog društva, kao i Crnogorskog i Slovenačkog udruženja kolekcionara.

image-0-02-05-b8eae683859d8b9d7e349a01763cce6a4b5cdfa145934651428121eccf435737-V

Krupa je dao značajan doprinos osmišljavanju i organizovanju izložbe, a na izložbi će biti vrijedni eksponati iz njegove lične kolekcije. Poseban značaj izložbe leži u činjenici da je prati dopadljiv i sadržajan katalog praćen stručnim i edukativnim tekstom o istorijatu razvoja novca koji je na prelazu između vijekova bio u upotrebi u Pljevljima. Dio teksta o novcu Osmanske imperije, Knjaževine i Kraljevine Srbije i Crne Gore napisala je Ana Aranitović, dok je autorka dijela teksta o novcu Austrougarske monarhije Dejana Drobnjak.

Izložba će svečano biti otvorena u subotu, 20.maja u 20 časova, u holu Sportskog centra „Ada“ u Pljevljima.

Organizovanjem izložbe „Novac na prostoru Pljevalja 1878-1918″, Pljevlja po prvi put uzimaju učešće u međunarodnoj manifestaciji „Noć  muzeja“.Osim u subotu veče, posjetioci će izložbu moći da vide od 24.maja do 2.juna, radnim danima u periodu 11-19 časova.

pripremila, Nataša Knežević- učesnica projekta „Povežimo se informisanjem“