Naslovna Vijesti Društvo Udruženje Pljevljaka „Breznik“ iz Beograda organizovalo je Veče kulture

Udruženje Pljevljaka „Breznik“ iz Beograda organizovalo je Veče kulture

0

Povodom 39. Beogradskog sajma turizma, Udruženje Pljevljaka „Breznik“ iz Beograda  organizovalo je  Veče kulture,  održano u subotu, 04. marta 2017. godine, u hotelu „Bristol“ u Beogradu.

Osim Pljevljaka, prisustvovali su gosti iz drugih udruženja, Prijepoljaca, Durmitoraca, gosti iz Priboja, Nove Varoši, i itd., kao i predstavnici humantirane organizacije „Stara Raška“.

Program je vodio predsednik Udruženja, dr Bajo Cmiljanić, koji je, između ostalog, naveo podatke o istorijatu rakije, pića koje istorijski nije poreklom sa ovih prostora, ali se na Balkanu „primilo“ i postalo kao zaštitni znak.

Centralni deo programa je bila prezentacija proizvoda iz Pljevaljskog kraja, domaća rakija „Trnovača“ proizvođača Vidoslava Krvavca, koji je prisutne upoznao sa nekim specifičnostima tehnologije proizvodnje organske rakije. Pomenut je samo deo nagrada koje je ova rakija dobijala na raznim takmičenjima, sajmovima i sl. Prikazan je i kratak film o selu Trnovice.

U našoj tradiciji, rakija se nikada ne konzumira bez zdravice, pa nas je na taj deo našeg folklora podsetio zdravičar Vukojica Sandić.
Izvorne pesme je pevala Marija Sandić, a Milko Grbović je govorio pesme posvećene zavičaju, uz svoju poznatu mešavinu zavičajne sete i šale.

Posle programa nastavljeno je druženje uz koktel.

Zainteresovani mogu naći više podataka o rakiji trnovači na sajtu  http://www.rakijatrnovaca.com