Naslovna Vijesti Biznis Rudnik uglja AD Pljevlja – Vlada nije uništila Rudnik, već mu je...

Rudnik uglja AD Pljevlja – Vlada nije uništila Rudnik, već mu je pomogla

1

Povodom saopštenja SNP-a, od 22. avgusta 2016. godine, u kojem su iznijete netačne i neistinite konstatacije o Rudniku uglja AD Pljevlja, u cilju objektivnog informisanja javnosti dostavljamo vam slijedeće:

REAGOVANJE

Poslovanje Rudnika uglja AD Pljevalja, kompanije koja funkcioniše više od šest decenija i koja je prebrodila sve krize u protekle 64 godine i nikada nije zaustavila svoju proizvodnju, nije ni žalosno ni loše, kako to tvrde u pljevaljskom SNP-u. Ne može se reći da je žalosno stanje u kompaniji koja je prethodnu godinu završila sa dobiti oko 5 miliona eura, koja zapošljava oko 1.000 zaposlenih, koji redovno primaju plate iznad crnogorskog prosjeka. Ne može se reći da je stanje žalosno u kompaniji koja je najpoželjniji poslodavac na sjeveru i koja je jedna od rijetkih prozvodnih kompanija koja funkcioniše bez dugovanja prema radnicima i dobavljačima.

Tačno je da je dug Rudnika 12 miliona eura po pitanju zaostalih poreza i doprinosa na zarade zaposlenih. Ali je tačno i da je Rudnik samo tokom  2015. godine uplatio u državnu kasu oko 20 miliona eura po pitanju poreza, doprinosa i koncesija. Tačno je i da će Rudnik vrlo brzo riješiti pitanje zaostalog duga ili kroz reprogram putem državne pomoći za šta smatra da ima sva prava, ili otplatom duga u cjelosti kroz zaduživanje kod komercijalnih banaka.

Članovi pljevaljskog SNP-a su dugo godina bili čelni ljudi Rudnika i da su kao autori pomenutog teksta imali dobru namjeru, onda bi i objasnili kako je do duga došlo i kako se Rudnik borio i bori da dugove vrati.  Pa evo da ih podsjetimo:

Rudnik je do 2009. radio stabilno, bez dugova i finansijskih problema. Početkom 2009. godine TE „Pljevlja“ je ušla u remont planiran na mjesec dana, a ostala u zastoju skoro 9 mjeseci. Za tih 9 mjeseci, Rudnik je imao troškove, ali ne i prihode. S obzirom da je rudarstvo grana gdje su profitne margine reda 10%, i daje Rudnik imao prosječne mjesečne prihode reda 4 miliona eura, jasno je da je u tom periodu Rudnik ostao bez očekivanih preko 30 miliona prihoda, a da je napravio preko 27 milona troškova, odnosno gubitaka. Od tog trenutka Rudnik pokušava da neplanirane gubitke pokrije i vrati poreske dugove.

Vlada nije uništila Rudnik, već mu je pomogla, tako što je od 2009.godine kada su nastali pomenuti problemi, tolerisala kašnjenje u plaćanju poreza i doprinosa na zarade zaposlenih. Da nije bilo tako, pitanje je da li bi danas bilo Rudnika. Rudnik ovaj dug smanjuje iz godine u godinu, pa je samo tokom 2015. godine smanjen za preko 3 miliona eura.

Tačna je konstatacija da bi Rudnik bolje poslovao da su opstali poslovi na tržištu široke potrošnje. Međutim, obim prodaje na tržištu široke potrošnje nije smanjila Vlada, već realni tržišni i proizvodni uslovi koje sadašnje i bivše kolege iz pljevaljskog SNP-a dobro znaju.

U ambijentu gdje se širom Evrope brojne termoelektrane gase, a zajedno sa njima i pripadajući rudnici, smatramo da je realan uspjeh da su uprave Rudnika i EPCG, uz podršku Vlade, pronašle model održive izgradnje drugog bloka TE „Pljevlja“ i time produžile životni vijek Rudniku za narednih 40 godina.

Što se tiče koncesija i u vezi sa njima uplata u budžet Pljevalja, u SNP-u bi trebali da znaju da koncesije ne zavise od broja zaposlenih, već od količine proizvedenog uglja, i da će obzirom na dogovor oko izgradnje drugog bloka i ove uplate biti obezbijeđene za narednih 40 godina.

Na kraju, želimo da podsjetimo na ono što građani Pljevalja dobro znaju,da smo u proteklih više od šest decenija radili i gradili, a rezultati našeg rada su vidljivi kroz brojnu izgrađenu infrastrukturu, naročito u seoskom području, sportske objekte, rekonstruisane vjerske objekte, pomoć obrazovnim, zdravstvenim ustanovama, uspješnim učenicima, sportistima, kulturnim događajima, svim organizacijama na prostoru Pljevalja koje se bave ranjivim kategorijama društva kroz donacije, ali i kroz izmirivanje svih prispjelih obaveza  prema lokalnoj upravi. Rudarska solidarnost i tradicionalna društvena odgovornost biće prepoznatljive i u narednom periodu.

Informativna služba RUP-a

1 KOMENTAR

  1. Ajde nam onda recite koliko ste dali ukupno para rukometasicama Buducnosti?

    Mozete pogrijesiti do miliona evra, tolerisacemo gresku…

    I kako je bilo vasim direktorima u Brazilu, oni su isli davno ne sad na olimpijadu. Povele ih rukometasice

Comments are closed.