Naslovna Najnovije vijesti Rovčanin-Za druge ima, a za Pljevljake nema posla u Pljevljima

Rovčanin-Za druge ima, a za Pljevljake nema posla u Pljevljima

2

Danas je u sali skupštine opštine Pljevlja održana konferencija za medije odbornika Nikole Rovčanina i predstavnika 24 radnika koji su otpušteni sa poslova na „Sistemu za prečišćavanje otpadnih voda“ i kojima, kako je rko Rovčanin, nisu izmirene zarade.
-Poštovani građani, danas su mi se kao odborniku skupštine opštine Pljevlja obratili radnici koji su obavljali poslove na sistemu za prečišćavanje otpadnih voda i ukazali na probleme sa kojima su se susreli. Ne ulazeći u ugovorne odnose zaposlenih sa izvođačima i podizvođačima radova, ne želeći da miješam politiku u egzistencijalne probleme ljudi, moja je dužnost da upoznam javnost o njihovim problemima. Naime, rad ukupno 24 čovjeka koji se odnosio na zemljane, betonjerske i armiračke radove veoma važnog projekta za grad, nije plaćen i ostao je dio dugovanja za mjesece maj, jun i jul 2016 godine, kako se može utvrditi iz lista koje su mi dostavljene. Ovi ljudi nažalost više nisu uposleni na tom projektu, ranije su skinuti i sa zavoda za zapošljavanje, tako da trenutno nisu ni osigurani na obavezno socijalno osiguranje. Kako se radi o 24 pljevaljske porodice, apelujem na opštinu Pljevlja i nadležne službe da iznađu rješenje za njihove probleme. Opština kao jedna od potpisnica ugovora o realizaciji sistema za prečišćavanje otpadnih voda mora voditi računa o zaštiti prava radnika koji učestvuju u realizaciji. Opština je servis svih njenih građana i nadležni ne smiju dalje da ignorišu njihove probleme, kao što je bio slučaj do sada.
Informisan sam i da su na svim važnim projektima koji se realizuju u gradu pljevaljski radnici zastupljeni u minimlnom procentu. Opština Pljevlja treba da stvori poslovni i privredni ambijent koji će motivisati izvođače radova da angažuju lokalnu radnu snagu u što većem procentu. Ako je ovakav odnos prema zaposlenima na manjim projektima, šta očekivati od izgradnje (ukoliko se desi) drugog bloka Termoelektrane i kakav će odnos biti prema pljevaljskim radnicima ako ih uopšte budu angažovali.
Svjedoci smo koliko je hiljada pljevaljskih radnika u godinama za nama direktno poslato na ulicu bez ikakvih prava. Podsjetimo se sudbine radnika „Jakića“, „Prevoza“, Građevinara, „PTK“, cementare, vojne fabrike. Poučeni takvim iskustvima moramo naučiti da budemo spremni da na vrijeme pomažemo našim radnicima.
Zato, još jednom apalujem da se problem ovih vrijednih ljudi, građana ovog grada, što prije moguće riješi. Zato, molim sve nadležne službe na profesionalan pristup ovom pitanju, a sve građane Pljevalja na radničku solidarnost, a naročito imajući u vidu prethodnu praksu. Neshvatljivo je da projekat vrijedan preko sedam miliona, proizvodi problem od nekoliko hiljada eura radničkih para – zaključio je Rovčanin odbornik i funkcioner Nove Srpske Demokratije.

2 KOMENTARA

  1. Nesrećni radnici 🙁 Sve se lomi preko leđa sirotinje. Nemam riječi. U svakom slučaju pozitivan gest Rovčanina. Pozdravljam

Comments are closed.