Naslovna Vijesti Društvo Nagrađeni eseji Drage Đurđić i Jakše Vukovića

Nagrađeni eseji Drage Đurđić i Jakše Vukovića

2

Povodom desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti, Studentski parlament Univerziteta Crne Gore i Fakultet političkih nauka raspisali su konkurs za najbolje eseje o spoljno-političkoj aktivnosti Crne Gore. Najbolji studentski radovi objavljeni su u zborniku eseja „Vanjska politika Crne Gore 2006-2016“. Među nagrađenim su i dvoje naših sugrađana: Draga Đurđić (najbolji esej na temu odnosi Crne Gore i SAD) i Jakša Vuković (najbolji esej na temu odnosi Crne Gore i Ruske Federacije).

Prema riječima člana žirija i bivšeg ministra vanjskih poslova i prvog ambasadora u SAD, Miodraga Vlahovića, ovaj zbornik eseja predstavlja uspostavljanje nove tradicije u Crnoj Gori koja nakon obnove nezavisnosti ima potrebu i interes da razmišlja o svojim interesima.

Glavni politički savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore, Milan Roćen ocijenio je da se mladi ljudi ozbiljno  bave spoljnom politikom što pokazuje i ovaj zbornik eseja.

Đurđićeva i Vuković su u svojim esejima ukazali na najmarkantnije tačke u odnosima naše zemlje i Sjedinjenih Država i Rusije i dodatno obrazložili perspektivu razvoja odnosa i to naročito u oblasti ekonomije. Za Crnu Goru od vitalnog je značaja održavanje dobrih i sadržajnih odnosa sa dvijema supersilama. Zdrava i održiva saradnja i komunikacija na relacijama Podgorica-Vašington i Podgorica-Moskva od velikog su značaja i za prilično nestabilan region zapadnog Balkana. U svojim radovima, Đurđićeva i Vuković su pokazali da prilično realno percipiraju stanje stvari u međunarodnoj zajednici i eventualne scenarije razvoja istih.

Novčane nagrade i štampanje zbornika obezbijedili su Vlada Crne Gore, ambasade Narodne Republike Kine, Slovenije i Mađarske, Fakultet političkih nauka, Univerzitet Crne Gore i Institut Konfučije.

2 KOMENTARA

Comments are closed.