Naslovna Vijesti Društvo Održana promocija knjige „Jasenovački logor“ dr Nikole Nikolića

Održana promocija knjige „Jasenovački logor“ dr Nikole Nikolića

0

Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ organizovala je književnu tribinu povodom obilježavanja međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Tribina je održana sinoć u Sali Skupštine opštine a posvećena je promociji knjige „Jasenovački logor“ dr Nikole Nikolića.
O knjizi su govorili prof. dr Nadežda Vinaver pisac pogovora, novinar Dario Mirović i Miroslav Damjanović, vlasnik izdavačke kuće NNK „Internacional“.
Knjiga „Jasenovački logor“ dr Nikole Nikolića imala je trnovit put. Prvi put je objavljena 1948. Godine ali se preko toga prešlo ćutke – istakla je Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke i dodala da je je knjiga doživjela još dva dopunjena i prilično ublažena izdanja zbog politike bratstva – jedinstva.
Prof. dr Nadežda Vinaver govorila je o stradanju srpskog naroda u dvadesetom viujeku i jasenovačkoj golgoti.
Novinar Dario Mirović je inicijator i pokretač najnovijeg izdanja knjige „Jasenovački logor“.
Izdavačko preduzeće NNK „Internacional“ čiji je vlasnik Miroslav Damjanović objavilo je autentičnu verziju knjige iz 1948. godine.

12814217_456138984573878_5768907940699389192_n
Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ je prema riječima direktorice Đine Bajčete osjećala moralnu obavezu da obilježi međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i upozna javnost na opasnost opakog zaborava zločina.

FOTO MIKO MITROVIĆ