Naslovna Najnovije vijesti Na evroatlanskom putu

Na evroatlanskom putu

2

Saopštenje Pokreta za Pljevlja koje prenosimo u cijelosti:

Drugu polovinu mjeseca marta obilježila su dva događaja, u  kojima su glavni akteri bili srednjoškolci i Ministarstvo prosvjete u Vladi Crne Gore. I kako to obično biva, mladima je pripalo u dio da osvetlaju obraz Crnoj Gori, a Ministarstvu prosvjete da bude njeno zastiđe. Prvo je od 18-20. marta u organizaciji Centra za kreativnu komunikaciju iz Budve i Ministarstva prosvjete u medresi Mehmed Fatih u Tuzima održano  prvenstvo Crne Gore u oratorstvu. Za one koji ne znaju, oratorstvo je besjedništvo odnosno govorništvo.

Medresa Mehmed Fatih je bila jedan od sponzora takmičenja jer je obezbijedila smještaj i hranu za takmičare, a ekipni pobjednik je reprezentacija gimnazije „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja. Naše iskrene čestitke pobjedničkoj ekipi pljevaljske gimnazije, i pitanje za Ministarstvo prosvjete. Ako su se već opredijelili za vjersku školu da bude domaćin, kako se ne sjetiše cetinjske bogoslovije  „Sveti Petar Cetinjski“ prve više škole u Crnoj Gori, osnovane 1863.godine, koja je matica crnogorskog školstva i iz koje je iznikao sadašnji Univerzitet Crne Gore. Ili je opredeljujući faktor bio ko će obezbijediti smještaj i hranu, taman kao u 19. vijeku. Jedina razlika je u tome što je to nekad činila Rusija, a danas Turska.

Drugi događaj se desio 24.marta na 17.godišnjicu NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Grupa maturanata gimnazije  “Petar drugi Petrović Njegoš”  u Danilovgradu, u kojem je vojnik iz Srbije Saša Stajić bio prva žrtva razornih projektila, performansom  je obilježila neslavnu godišnjicu. Uz zvuk sirene, bacanje papirnih aviona na čijim krilima je ispisano “ne zaboravljamo” i pjesmu Bore Đorđevića “decu ti neću oprostiti”, škola je treštala od mladalačkog zanosa i prkosa. A kako su drugačije i mogli reagovati maturanti škole koja nosi Njegoševo ime?

I gle čuda, umjesto da ovi mladi ljudi, koji su u najboljoj crnogorskoj tradiciji, održali  čas etike aktuelnom režimu na njegovom poniznom putu u NATO, budu pohvaljeni, zaprijećeno im je kaznama. Ali to je današnja Crna Gora, država čiji režim priznaje lažnu državu Kosovo, uvodi sankcije Rusiji, glasa za prijem Kosova u UNESKO i stidi se da obilježi godišnjicu agresije NATO pakta na sopstvenu zemlju. Osiromašeni mozgovi spremni su da zaborave osiromašeni uranijum, sve zarad “smještaja i hrane” i opljačkanih miliona.

Tako smo dočekali vrijeme da se u Crnoj Gori slavi Mehmed drugi zvani Fatih-osvajač, koji je ognjem i mačem osvojio Balkan,  a kažnjavaju oni koji ne zaboravljaju NATO agresiju. Baš aferim i ačkosum.

Kaže se u saopštenju pokreta za Pljevlja

2 KOMENTARA

  1. Шта би са српским писмом тј. ћирилицом..?
    Па и то је одбрана од агресије…

  2. Napredak se osjeća kod ove grupe, priznaju crnogorsko školstvo pa vjerovatno i Crnu Goru, a uskoro će nadam se i crkvu. Svakim danom sve više napreduju !!!!!

Comments are closed.