led sijalice Život

Štedljive sijalice već odlaze u istoriju?


Prije samo nekoliko godina, neonsko osvjetljenje bilo je isplativiji izbor za potrošače koji su tražili zamjenu za standardne sijalice.

Međutim, kako se kvalitet svijetla LED sijalica poboljšao, a njihove cijene su pale, proizvođači i trgovci u potpunosti su se okrenuli tom izboru. Sada je industrijski gigant „General Electric“ otišao korak dalje i rekao „zbogom“ neonskom svijetlu ili štedljivim kompakt fluorescentnim sijalicama – CFL.

Kompanija je objavila da će prestati sa proizvodnjom i prodajom ovih sijalica u Sjedinjenim Američkim Državama do ove kraja godine.

– Sada je pravo vrijeme da se pređe iz CFL u LED. Postoji toliki izbor, da potrošači imaju jednu utičnicu u svom domu, a na ovaj način će im to biti i olakšano – rekao je šef operativne službe za potrošače i konvencionalno osvetljenje, Džon Strejnik.

Neonske sijalice bile su prvi veliki „štediša“ električne energije i prva alternativa standardnim sijalicama, koje više ne ispunjavaju standarde vlade o energetskoj efikasnosti u SAD i mnogim zemljama širom svijeta. Međutim, potrošači su se žalili na kvalitet svijetla na ranijim modelima koji je, kako su rekli, napadan. Takođe, dešavalo se da im treba vremena da se zagriju i zamagle, te da sadrže tragove žive.

LED sijalice bile su skuplje i koštale su 30 dolara, ali nove tehnologije uvijek pronađu svoje potrošače, tako da je bilo onih koji su istakli da je njihova svjetlost bolja. Cijena je padala, tako da je prošle godine pala i ispod pet dolara za osnovne sijalice, dijelom zbog propisa Vlade SAD koji su učinili da se lakše kvalifikuju za značajne popuste. Kao rezultat, kupci su se sve više opredjeljivali za LED sijalice koje su 2014. godine činile pet odsto američkog tržišta. Prema podacima Nacionalne asocijacije proizvođača električne energije, LED sijalice su u trećem kvartalu prošle godine činile su 15 odsto pošiljki, što je skok za više od 237 odsto u odnosu na isti period 2014.

Trgovci se takođe sve više udaljavaju od CFL sijalica, koje će imati poteškoća da se izbore sa konkurencijom na tržištu. Na policama velikih lanaca sve je manje CFL sijalica. Među njima je i „Volmart“, a „Ikea“ je prošle godine u potpunosti napustila CFL i prešla na LED diode.

Izvor i foto: B92/Thinkstock/Freeimages.com