medvjed u sumi Prijepolje

Prijepolje: Šume od lopova čuva – kamera


U okolini Prijepolja kamere će ubuduće otkrivati požare i nedela šumokradica.

Kamere sa repetitorskih stubova na Koševinama, Gradini i Kamenoj Gori 24 sata motriće na šume u ovom kraju, posebno uz granicu sa Crnom Gorom. Operativci u Šumskom gazdinstvu i Vatrogasno-spasilačkoj jedinici imaće tako, putem video-linkova, zeleni tepih „na dlanu“ i brzo uočavati pojavu vatre.

Video-nadzorom je pokriveno 75 odsto šuma u opštini Prijepolje, a i deo planine Zlatar na području Nove Varoši. Kamere osmatraju teren, a operater ima mogućnost da vidno polje kamere usmerava prema željenom cilju – kazuje o ovoj novoj pogodnosti u Srbiji Goran Posrkača, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju.

Projekat „Sveobuhvatna zaštita od šumskih požara u Jadranskom regionu“ zasad je u okviru prekogranične saradnje i ulaganja od 480.000 evra instaliran u Hrvatskoj, a kamere će uskoro stići u BiH i Crnu Goru i na još neke šumske komplekse u Srbiji. Oprema je, tvrde u MUP, poslednja reč tehnike i biće sa tri meteorološke stanice jedinstven sistem, pišu Večernje novosti.

„Česti i veliki šumski požari poslednjih godina na teritoriji Crne Gore, koji su sprečavani da pređu granicu sa Srbijom i zahvate komplekse četinarskih šuma – bili su ključni za postavljanje ovog sistema u Prijepolju“, naglašava Posrkača. Sada će sa obe strane moći da u graničnom pojasu uoče požare i brzo reaguje, ali i da šumari otkrivaju nelegalnu seču, a policija prelaske granice i šverc robe.

Prvi dan po postavljanju opreme, kamera sa Kamene Gore je otkrila požar, čak preko Lima, na 20 kilometara udaljenim padinama Zlatara i vatra je lokalizovana.

izvor, b92.net