Naslovna NVO Da zaživi selo Rekonstrukcija visećih mostova na Ćehotini

Rekonstrukcija visećih mostova na Ćehotini

3

NVO “Da zaživi selo” realizovala je Javni rad: „Rekonstrukcija visećeg mosta preko rijeke Ćehotine u selu Prošće“. Partner na ovom Javnom radu je bio Sekretarijat za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode Opštine Pljevlja.

“Viseći most se nalazi u selu Prošće, preko rijeke Ćehotine, i služi mještanima, šumarima, lovcima i ribolovcima za komunikaciju između dvije obale. Most je viseći, utegnut upredenim čeličnim sajlama koje su u dobrom stanju, ali su drveni vremešni pragovi propali tako da je bezbjednost ljudi i stoke bila ugrožena. Most je sada popatošen sa novom vrlo kvalitetnom hrastovom građom, i pragovi predstavljaju samu srž stabla (crven) koja je dugovječna. Hrastovo drvo u dubećem stanju nam je obezbjedila Uprava za šume Crne Gore, a uposleni radnici preko javnog rada su sjekli i izvlačili stabla do najbliže brente u Bukovici, gdje je vršena obrada. Nakon toga je građa prevezena dokle se moglo traktorom, a kasnije konjem do samog mosta, gdje je vršeno ugrađivanje patosnica.”, navodi Vaso Knežević iz NVO “Da zaživi selo”.

Most u Proscu Cehotina Pljevlja (2)

Most u Proscu Cehotina Pljevlja (1)

Plate za uposlene radnike sa seoskog područja obezbjeđuje Zavod za zapošljavanje Crne Gore, hrastovu građu u dubećem stanju obezbjedila je Uprava za šume CG, a obradu građe i potreban materijal i sredstva za rad pomogli su: TO Pljevlja, Gradir Montenegro, Lovačko društvo „Pljevlja“, stovarište Aroma i samostalna zanatska radnja “Garant”.

I ovaj javni rad pokazuje kako se zajedničkim snagama mogu rešavati određeni problemi i infrastrukturni objekti i u selu i u gradu, uz dobrog organizatora kao što je NVO “Da zaživi selo”.

Most u Proscu Cehotina Pljevlja (3)

Most u Proscu Cehotina Pljevlja (5)

Iz ove NVO najavljuju da će iduće godine raditi još ovakvih sličnih radova, kao što su: rekonstrukcija visećeg mosta u Ograđenici preko rijeke Tare, uređenje i opremanje vidikovca iznad Otilovićkog jezera u Matarugama, uređenje i opremanje vangradskih stajališta i vidikovaca, kao i kupališta na rijeci Voloder u Hoćevini.

3 KOMENTARA

  1. Prave se viseći mostovi tamo đe ljudska noga prođe jednom u neđelji i đe su sela ispražnjena.Najjeftinije je postaviti par dasaka i dva komada sajle i eto čudo je načinjeno.
    Odnos prema selu se najbolje odslikava kroz budžet,a tu je selo zadnja rupa na svirali.

    • Istina je da iz budzeta (i opstinskog i drzavnog) treba vise izdvojiti za selo ali ne mozemo pustiti da mostovi padnu zato sto se rijetko koriste. i nije samo nekoliko dasaka u pitanju. tesko je materijal donjeti tamo.vid se i na slikama kako.

  2. Jedna izuzetno vrijedna i veoma korisna NVO. Malo je ovakvih u Crnoj Gori ali i sire. Ovakvi nam trebaju. Nadam se da ce u svoj prioritet staviti i viseci most u Gornjem Gradcu jer je u kriticnom stanju i samo je pitanje dana kad ce neko na njemu stradati.

Comments are closed.