Naslovna Vijesti Društvo Nakon priziva krenuo pješke do Ostroga

Nakon priziva krenuo pješke do Ostroga

2

Četrdestogodišnji Filip Kubatović iz Subotice krenuo je pješice do manastira Ostrog kako bi ovom pravoslavnom svetilištu poklonio ikonu Svetog Jovana Krstitelja. Nesvakidašnji putnik koji je juče izazavao pažnju Pljevljaka, krenuo je na put sa civarama u koje je stavio neophodne stvari (šator, ćebad i garderobu). Zbog izrazitog pada temperature prenoćio je u Pljevljima, a jutros je nastvio put ka Ostrogu. On je za naš portal kazao da nije očekivao ovoliku pažnju u Pljevljima prije svega zbg toga što do sada niko nije ni primjetio da se radi o neobičnom putniku. Preko majice tokom puta nosio je fluoroscentni prsluk, a pošto putuje sa civarama u rukama vjerovatno su ljudi mislili da se radi o putaru. Kubatović kaže da se je glavni ralog njegovog puta priziv zidina manastira i njega u samom manastiru koji mu se više puta prikazivao, najprije u snu, a kasnije tokom dana.
Prvi put priziv mi se desilo prilikom izrade jedne od ikona. Inače izradom ikona počeo sam da se bavim isključivo radi zarade kako bih preživio u ovim teškim vremenima. Pošto su se te scene pojavljivale bez ikakvog posebnog povoda, tokom najobičnijeg razgovora sa ljudima, tokom šetnje, kupovine…, otišao sam kod sveštenika i tek tada saznao da se to zove priziv.

IMG_20150819_155445

Svaki put je bilo isto. Vidio sam put koji sam prešao do sada, vidio sam sebe ispred Manastira i u Manastiru. Naravno da sam potražio savjet kod stručnih ljudi, otišao sam kod psihijatra i on mi je rekao da uradim ono što želi moja podsvijet. Sveštena lica su savjetovala da krenem na put, jer kada se javi priziv odmah treba to i uraditi, i odlučio sam da ikonu, koju sam pravio kada mi se javio priziv, Svetog Jovana Krstitelja ponesem sa sobom i poklonim Ostrogu, kazao je za Pvportal Kubatović.

IMG_20150928_172557
On nam je rekao da je nažalost razveden i da ima četvoro djece i da je od njih, od prijatelja i porodice dobio podršku prilikom odluke da krene na put dug 537 kilometara.
Bože zdravlja planiram da pod Ostrog stignem u subotu, kazao nam je ovaj Subotičanin koji će na putu do Manastira napuniti 41 godinu.

2 KOMENTARA

Comments are closed.