Vijesti

Pljevaljske seoske kuće na fotografijama


U pripremi je autorska izložba fotografija Vasa Kneževića, u okviru projekta pod nazivom »Tradicionalna arhitektura srpskih seoskih kuća i atara u Pljevljima«, čiji je glavni sufinansijer Fond za manjine CG.

»Ideja ovog projekta jeste da se kroz sistematski i hronološki odabrane fotografije arhitekture seoskih kuća pljevaljskog kraja skrene pažnja pljevaljskoj i široj javnosti na očuvanje i razvoj kulturnog nasleđa, identiteta i baštine seoskog življa, a zbog stvaranja osnovnog temelja za razvoj seoskog etno turizma u Pljevljima. Ova ideja će biti plasirana široj javnosti putem mojih autorskih fotografija i kataloga, kao vizuelnih formi saopštavanja. Ako ništa, bar će fotografije ostati kao trag jednog graditeljskog vremena seoskog kraja u Pljevljima.«, kaže Vaso Knežević.

seska kuca 2

Do sada je autor obišao većinu pljevaljskih sela i fotografisao preko 40 starih primjera seoske tradicionalne arhitekture, ali još uvijek radi na tome i treba da obiđe bobovski kraj i sela u dolini rijeke Ćehotine.

seska kuca 3

»Najviše očuvanih starih kuća, za sada, sam našao u selima Otilovići i Mataruge. Zanimljivo je da u zavisnosti od mjesta i okolnog ambijenta, kao i potencijalnog građevinskog materijala (drvo, kamen), zavisi i izgled, način gradnje, i naravno kvalitet i dugotrajnost tih kuća. Napraviću hronološki raspored fotografisanih objekata, od onih malih i najstarijih brvnara sa svega dvije sobe, preko većih drvenih tarskih kuća, do boljih i kvalitetnijih kamenih i kuća od dizme.«, kaže autor fotografija.

Izložba Vasovih fotografija planirana je u Pljevljima u septembru mjesecu ove godine. Ovo će biti njegova 14 samostalna izložba fotografija.