Naslovna Najnovije vijesti Predstavljamo Vam NVO iz Pljevalja- NVO KUD Volođa

Predstavljamo Vam NVO iz Pljevalja- NVO KUD Volođa

0

KUD Vladimir Knezevic – VOLODJA-,je osnovan 1945. god a skoro dvije decenije funkcioniše kao NVO.Osnovan je i djeluje kao multietnička i multikulturalna organizacija, sa ciljem očuvanja,afirmisanja i prezentovanja kulture,običaja,nošnje,narodne igre i pjesme,naroda i narodnosti koji žive u našem gradu i našoj zemlji, kao i naroda Balkana.

portal1portal2portal4

portal10

 

 

Ciljna grupa su ljudi svih uzrasta,a posebna paznja se posvećuje mladim ljudima, pocev od 7 godina starosti, gdje se tim mladim ljudima kroz radionice, škole igranja i sl.,prezentuje i metodikom rada korepetitora ( sa sertifikatima),uvode u standarde pokreta uz zvuk. Takođe im se i teoretski prezentuju ,prikladno uzrastu,stvari bitne za njihovo sazrijevanje kao naših clanova,..npr.običaji pojedinih naroda,edukacija o nošnjama naroda ,i sl.

portal7

portal9

Uslovi rada su nam prilicno slozeni.Zatvaranjem Doma kulture 2007. god.,ostali smo bez ikakvih prostorija za rad,garderobe,prostora za orkestar itd,a jedan dio imovine je tom prilikom ostecen i unisten.Nemamo trenutno nikakve prostorije,a aktivnosti obavljamo u Domu vojske Crne Gore,koji je i jedina sala trenutno u nasem gradu koja se koristi takoreci za sva dogadjanja.Zbog specificne metodike naseg nacina rada to nam stvara velike poteskoce,jer imamo cetiri grupe,individualni rad je prakticki nemoguce ostvariti,kao i rad sa orkestrom,pjevackom grupom,sastanak sa clanovima,roditeljima itd.Nemamo ni adresu osim e-mail,.ili kontakt- telefonom.U nasoj organizaciji nema zaposlenih,svi su amateri,a s obzirom da smo po zakonu neprofitabilna NVO ,eventualne zaposlene ne bi mogli placati.

portal11

portal15

portal16

Projekti koje je NVO KUD-Volodja- realizovao su bili Ministarstva finansija CG,raspodjela djela prihoda od igara na srecu,kao i projekti Sekretarijata za drustvene djelatnosti Opstine Pljevlja.Projekti -Bogatstvo razlicitosti-,Etno riznica-,.itd.Donacije su bile uglavnom u vidu sponzorisanja prevoza,,manje donacije privatnih poduzetnika i samih clanova drustva.NVO KUD -Volodja- je aplicirao i na medjunarodne projekte o kojima ce medjunarodne organizacije odlucivati u narednom periodu.

portal12

portal22

Aktivnosti koje su trenutno aktuelne su rad na obogacivanju repertoara za letnji period,analiza rada sa mladjim grupama,angazovanje oko iznalazenja sredstava za realizaciju nekog od gostovanja ( ima preko 40 poziva ),audicija -prevodjenje clanova iz pripremnog u izvodjacki ansambl,iznalazenje nacina za dopunu i restauraciju kostima za izvodjenje programa.Naravno i nacin obiljezavanja 70 godina postojanja ,koje je ove godine.

Saradnja sa nadleznim institucijama na lokalnom nivou je sa nase strane obavezna.Trudimo se da odgovorimo svim potrebama kada se trazi nase ucesce.Materijalna situacija je jako slozena ,mnogo je organizacija koje traze sredstva,tako da svi dobiju simbolicno i o tome bi nadlezni trebali voditi racuna,mozda dio sredstava opredeljenih za dovodjenje umjetnika sa strane,usmjeriti prema onima koji su u nasem gradu.Slicno je i na Drzavnom nivou.Sa drugim organizacijama saradnja je dobra,postoje zajednicki programi u kojima jedni drugima izadjemo u susret,razmjena korisnih informacija,pomoc oko projekata,pomoc u logistici i sl.

portal20

portal19

portal17

Nasa organizacija je iz oblasti kulture.Ono sto je nasa organizacija promijenila i stalno to prezentuje,jeste shvatanje narodne igre,pjesme..,prije svega kao umjetnosti,u kojoj postoje zakonitosti,scene,pokreta,sminke,frizure,kostima,..kao i sklada multietnicnosti i multikulturalnosti,..borba protiv kica i primitivizma na sceni.

U narednom periodu pored redovnih aktivnosti,nastupi,gostovanja itd,prvenstveno obiljezavanje 70 godina postojanja,kao i pokusaj resavanja prostora,tj uslova za normalan rad.

Sladjana Gorgievska i Marina Soković, učesnice Javnog rada „Informacija bez prepreka“