Zemlja kliza u Provaliji Žabljak

More Brajo ne ori drumove! More rajo, ne gazi oranje


Saopštenje NVO Centar za razvoj Durmitora

Dok na jednoj strani počinje izgradnja autoputa za Mateševo na drugoj strani se dešava tarapana na saobraćajnoj žili kucavici Žabljak-Risan. Zimi snjegovi, vjetar i usovi ne daju oka otvoriti a sad ugasiše svijetlo u tunelu Ivica. Ako je benzin luksuz kakav je tek luksuz svijetlo u tunelu. A kakav je tek luksuz saobraćajna signalizacija, putokazi, fluoroscirajuće trake na kraju kolovoza… One svjetleće led diode kroz tunel nijesu luksuz već dekadencija i perverzija i lopuže su nam u stvari učinjele uslugu kad su ih pokrale. Dosta sa razbacivanjem! Pa Konjević i Stanković nam čine uslugu kad ne istražuju drpisanja trafostanica, bakra, led rasvjete i saobraćajne signalizacije.

Voznja kroz tunel Ivicu
Dakle, najnoviji zvek je da je pred sami tunel Ivicu ponovo iznova aktivirano široko ulegnuće na kolovozu koje je već dostiglo dubinu od 30 cm. Kolovoz tone u zemlju, stvara se golema rupa i klizište na putu za Risan u selu Provalija. Mala provalija u selu Provalija. Tu široku rupetinu g. Parča je sanirao već nekoliko puta a zadnji put u novembru. Poslije skarabudžene popravke uklonjen je znak upozorenja pa vozači ne znajući za mišolovku počeše da ulijeću u rov na sred puta. Srećom sve se završavalo iznenadnim propadanjem, prizemljenjem i lansiranjem putnika uvis te šibanjem glavom u krov automobila, izbijanjem amortizera i poskokom auta. Prije neki dan putari ponovo postaviše znakove da je haos na putu. Da li je, u stvari, isplativije za g. Paraču i g Brajovića da stalno plaćaju saniranje iste vododerine ili da je saniraju jednom zauvijek? Zli jezici kažu da se stalno saniranje iste rupetine stalno plaća pa zašto bi neko zauvijek sanirao rupu koja mu je stalni izvor prihoda. Glupo, ali radi.
Nekako nemaju sreće sa klizištima Direktor Direkcije za puteve g. Parča i Ministar Brajo. Magistrala u Markovićima potonu, pa Kruče, pa evo provalija u selu Provaliji… Za Kruče 6.000.000 eura ode. Dobar sistem za sisanje para! Jasno je da je penzos Parača, koji se reaktivirao iz penzije (koliko ono bijaše otpremnina? 200?), obična šeprtlja i šarlatan. Ali možemo li odbiti ove havarije na božiju volju i na nehat neznalice? Slijedimo novac. Ima li ko koristi od nesolidno izvedenih radova i konstantnih opravki i zanemarivanja održavanja koja dovode do klizanja terena? Ako prihvatimo ono metanisanje popa Sveta koji kaže da su u Budvanskim aferama svi imali koristi i da tako niko nije oštećen, jasno je da neodržavanje puteva može biti i te kako profitabilno. Možda profitabilnije od održavanja puteva.
Haos u saobraćaju pokazuje da resor saobraćaja ne može da održi ovaj sistem funkcionalnim i sigurnim. Da li je baš sreća u nesreći za razne remont firme da uživaju u sanacijama urnisanih novih puteva. Urnisanje puteva za burazere i brajane je sreća ali može biti i sistem čerupanja državnog saobraćajnog pileta. Jedan se protego drugi se otego. Očigledno se država otegla a Parča-Braj. burazeri se protežu. Put za Risan će još dugo biti krava muzara za burazere a skoro unaprijed se može viđeti šta su zlokrpi namijenili za beskrajne remonte, sanacije i obnove. Samo za osvjetljenje tunela treba još milion-dva, pa kompletna nova signalizacija putna (koju su upravo oni uništili), pa potporni zidovi novi, pa galerije… Zašto bi neko podigao put za Risan na vrh planine, zašto bi fušerski izvodio radove, zašto bi ćor tunele pravio, zašto uništavao svu opremu oko puta? Zašto nema istrage o „skrajnutoj“ državnoj imovini i lošem upravljanju? Državni tužilac i policija ćute. Ili su nesposobni ili su saučesnici. Ili je đavo ili su mađije.

Darko Stijepović 3. maj 2015 godine
Centar za razvoj Durmitora


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

6 comments on “More Brajo ne ori drumove! More rajo, ne gazi oranje

  1. Vruc vetar

    Gospodin je sklon kritici svega i svacega, vidi sve osim sebe…i kad se desi odron kriva je aktuelna vlast kao da se takve stvari ne desavaju svudje u svijetu…
    Bilo bi lijepo da nam npr.objasni koliko je novca potrosio na licna putovanja dok je bio dir.u tiristickoj organizaciji Zabljaka, putujuci npr. u Juznu Koreju i slicne udaljene destinacije naravno o trosku drzave. Da objasni koliko je takvih putovanja imao i dje? Ili kakao je po odlasku sa te funkcije tuzio TO zbog nekoristenih godisnjih odmora a sam je tamo bio direktor i sam sebi davao i evidentirao isti. Sto je najsmjesnije tuzbu je dobio i pare naplatio!!!! Da objasni dje je arhiva iz vremena njegovog direktorovanja jer nasledniku nije predao ni jedan papair o finansijskom poslovanju…da objasni kako je uspio da se posvadja sa svakim drugim covjekom na Zabljaku…napravi mu neko onakav put i na jednom mjestu u duzini od 20m nesto ne valja i onda ne valja nista. Ajde ti nama pokazi rezultate svoga rada…koja su djela ostala iza tebe?

  2. coka

    Kako i nece kad o saobracaju i putevima misle strucnjaci iz svakojakih profesija.Treba pitati gospodu da li su nekad culi za termin „šljemovanje“?Nagrdise brate,ne da se gledati toliko neznanje oko i na putevima.

Comments are closed.