REG-BRSKOVO-RUDNIK-SREBRA Mojkovac

Brskovo mnogo bogatije nego što se mislilo


Australijska kompanija Balamara Resources Limited (BRL), sa sjedištem u Pertu, odlučna je u namjeri da otvori novi rudnik olova i cinka u Mojkovcu. Sada će se ići u proceduru dobijanja dozvole od Ministarstva ekonomije Crne Gore, za pripremu i otvaranje ležišta. Imamo dokazane rezerve rude od najmanje 27 miliona tona, tri puta veće nego što se u početku mislilo, a to je nešto što se ne propušta rekla je za Pobjedu, predstavnica BRL-a Milijanka Maraš.

Koncesionim elaboratom, odnosno, na tenderu, ponuđeno je devet miliona tona rude.

„U periodu 2011-2013. godina, u sklopu istraživačkih radova,radi provjere koncesijama ponuđenih ležišta, utvrdili smo da rude ima znatno više. Na lokacijama Brskovo i Višnjice pronašli smo preko 14 miliona tona rezervi olovno-cinkane rude. Na Razvršju su utvrđene rezerve od 13 miliona. Istraživanja rudnih ležišta još nijesmo završili. Treba da radimo doistraživanje na području Igrišta, čiji se potencijal, prema prvim procjenama, kreće oko pet miliona tona rude. Uz to, pronađene su i rezerve srebra, ali će se isplativost njegovog vađenja procijeniti nakon metalurškog testiranja. Dakle, postoji više miliona razloga za otvaranje rudnika“, kazala je Maraš.

Do otkrića znatno većih rudnih ležišta kompanija je došla istražnim bušenjima radi uzimanja izoraka rude, i brojnim analizama. Taj posao obavila je, na 33 lokacije, nikšićka firma „Groundengenering“.

U laboratorijama Kanade i Poljske izvršeno je preko 3.000 hemijskih analiza uzoraka rude. Na bazi prikupljenih podataka urađen je i Elaborat o potencijalnosti rudnih ležišta Brskova i Višnjice i dostavljen Ministarstvu ekonomije. Prošao je reviziju od strane posebne komisije i BRL je od Ministarstva dobila uvjerenja potvrde o geološkim rezervama rude na područjima na kojima je još u srednjem vijeku radio rudnik. Elaborat za Višnjicu se završava, i on će proći istu proceduru.

Kompaniji BRl sad predstoji rad na dobijanju pomenute dozvole za otvaranje rudnih ležišta, odnosno eksploataciju, a to, po riječima Maraš, nije ni mali, ni lak posao.

Iivor, portalanalitika.me foto: novosti.rs


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

3 comments on “Brskovo mnogo bogatije nego što se mislilo

  • Zvezdanakapija

   Pa ovde i uopšte na sjeveru problem i jeste u tome što ljudi ne misle glavom već stomakom.Glavna deviza jeste
   „samo neka je se sito“.
   Mojkovčani treba da znaju da ova Balamara Resources limited posjeduje rudnik uglja u Novoj Rudi u Poljskoj,te da postoji vjerovatnoća (ne tvrdim sigurno da će) da i ruda iz Brskova završi tamo đe i iz „Šuplje stijene“.Sve zarad upošljavanja njihovoh kapaciteta i njihovih ljudi.
   Šta će dobiti zauzvrat najbolje je neka Mojkovčani navrate do Šula i neka se uvjere koliko su Šula „prosperirala“.
   Sve naravno uz aminovanje lokalnih i državnih činovnika,inspekcijskih službenika te poljskih i domaćih „stručnjaka“.

 1. Kosta

  Velike će koristi viđeti ka i Šula što su od Šuplje stijene i poljskih „investitora“.
  Dobiće brda jalovine,izlomljene puteve,posječene šume,jad i čemer.

Comments are closed.