jazavac Prijepolje

Prijepolje: Džinovski jazavac živi u mom dvorištu!


Milivojka Konjokrad, stanovnica Prijepolja, iako živi u centru grada, već tri meseca muku muči sa jazavcem koji se nastanio nekoliko metara od kuće i svako veče šeta po dvorištu. Ova životinja, za koju ona tvrdi da je velika kao prase i da ima dobrih 40 kilograma, na imanju kopa rupe i izaziva strah u porodici Konjokrad.

U bašti mi je iskopao tri velike rupe, ali mi to nije problem, koliko me brine to što će nas možda napasti, jer ne znam koliko je agresivan i da li je možda zaražen besnilom – kaže Milivojka Konjokrad.

Još više se uplašila, kako tvrdi, kada je čula da je u Novoj Varoši jedan čovek preminuo od ujeda ove životinje, koja može biti veoma opasna.
– Najviše brinem zbog dece, koja posle prvog mraka ne smeju napolje. Imam četvoro dece i svi strepimo kada izađu u dvorište, a posle prvog mraka ne smemo da izlazimo iz kuće – očajna je ova žena.
Ona kaže da nema vrata na koja nije zakucala tražeći pomoć, a u opštini su joj se smejali.
– Komunalna me uputila u poljoprivrednu inspekciju, gde su me ljudi saslušali i razumeli, ali su mi rekli da oni brinu o domaćim životinjama, napomenuvši da to mora da reši komunalna inspekcija. Međutim, tu su me ponovo vratili, a zatim me pismeno obavestili da to nije njihova nadležnost. Takođe, tražila sam pomoć i od lovačkih udruženja, ali ni tu je nisam našla – objašnjava Milivojka. „Alo!“ je kontaktirao sa „Veterinom Beograd“, čiji radnici svakodnevno zbrinjavaju pse i mačke sa javnih površina, a ponekad životinje poput zmija, ptica i ježeva.
– Jazavac je zaštićena životinja. Gospođa Konjokrad treba da se obrati opštini, komunalnoj policiji i lovačkom društvu. Najbolje je da se postavi zamka, kutija sa hranom, kako bi uhvatili jazavca i pustili ga u divljinu – objašnjavaju u „Veterini Beograd“.

Jači ugriz od pitbul terijera

Jazavac je takva životinja da kad neko mesto prihvati kao svoj dom, brani ga bolje nego pas čuvar, a proizvodi zvuk kao kad bik riče, što deluje zastrašujuće na protivnike. Njegov ugriz jači je i od ugriza pitbul terijera. Jazavac je pretežno noćna životinja, tako da ima slabo razvijen vid, nešto bolje razvijen sluh i odlično razvijeno čulo mirisa. Spada u grupu svaštojeda, a tokom zime ulazi u neku vrstu zimskog sna.

izvor, alo.rs