Podsjecanja Vidoje Despotovic2 Najnovije vijesti

“Podsjećanja” posvećena 70 – godišnjici oslobođenja Pljevalja


U izdanju Organizacije boraca NOR-a 1941-45 godine nedavno je iz štampe izašla najnovija knjiga Vidoja Despotovića pod nazivom “Podsjećanja”, posvećena  70 – godišnjici  oslobođenja Pljevalja. Knjiga je štampana u 300 primjeraka.

Vidoje Despotović je odavno poznat čitalačkoj publici po svojim istraživačkim radovima i proučavanju prošlosti pljevaljskog kraja. Najnovija knjiga “Podsjećanja”  koja je nedavno izašla iz štampe posvećena je 70- godišnjici oslobođenja Pljevalja.

Ma koliko o prošlosti pisali ili pričali ne može se sve kazati. Uvijek se ponečeg dok smo živi prisjetimo i u datom vremenu mislimo da je nešto aktuelno i nedovoljno kazano. Narod kaže “knjiga plače ako se nečita” a prošlost zatamnjuje ako se ne ponavlja u priči ili dopunjava i događajima koji su nedovoljno ili nikako pomenuti. Stoga je I ova knjiga kaže  Despotović podsjećanje na značajne događaje posvećena zbivanjima i značajnim događajima u pljevaljskom kraju.  Oni su dijelom obrađivani i od drugih publicista ali Despotović smatra  da tu nije sve rečeno.

Podsjećanjem na događaje vršimo podsjećanja i na ljude posebno one koji su poginuli za svoj narod ili pomagali i odgovorno vodili narod, bili na njegovom čelu. Njih narod bira, ako su izbori pošteni, iz najboljih i rijetko kad pogriješi – kaže Despotović i dodaje da  je i ovogodišnji kao i svaki dosadašnji Dan oslobođenja i jubileji jedinica i borbi za slobodu, prilika za podsjećanje i čuvanje od zaborava teških dana borbe, žrtvovanja i pogibija te drugih teškoća koje je i narod pljevaljskog kraja trpio u svojoj borbenoj i slavnoj prošlosti uvijek podsjećajući na ljudske žrtve kao najveće i najskuplje vrijednosti.

Ovom knjigom i podsjećanjem na jubileje Despotović je želio da posebno mladim čitaocima pomogne da ne zaboravljaju prošlost  sa željom da ostvare želje – pomenulo se, ne povratilo se.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

One comment on ““Podsjećanja” posvećena 70 – godišnjici oslobođenja Pljevalja

Comments are closed.