Naslovna Najnovije vijesti Gašenje Rudnika i Termoelektrane znači propast grada Pljevalja

Gašenje Rudnika i Termoelektrane znači propast grada Pljevalja

1

Otvoreno pismo građanima, predsjedniku Opštine i Skupštini opštine Pljevlja

Ovih dana se u Podgorici, iza zatvorenih vrata, kroji sudbina našeg grada. Naime, potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović i ministar ekonomije Vladimir Kavarić u strogoj tajnosti razgovaraju sa predstavnicima kompanije A2A, koja je zajedno sa gradovima Milanom i Brešom najveći akcionar u Elektroprivredi Crne Gore. Kompanija A2A, kako su saopštili njeni predstavnici, nije povratila ni najmanji dio novca od 430 miliona koji su uložili u Elektroprivredu Crne Gore 2009. godine. Takođe, predstavnici A2A ne pristaju da distribuiraju struju KAP-u po povlašćenim cijenama. Sa druge strane, Vlada je to čvrsto obećala novom vlasniku Veselinu Pejoviću. Zbog nepromišljenosti Vlade Crne Gore koja na pravi način ne štiti interese građana, izgradnja drugog bloka Termoelektrane je dovedena u pitanje.
Predstavnici A2A su jasno stavili do znanja Lazoviću i Kavariću da oni ne žele da investiraju svoj kapital u izgradnju drugog bloka, između ostalog i zbog toga što Vlada, kao većinski akcionar, bukvalno nameće povlašćene cijene za Kombinat aluminijuma. Termoelektrana „Pljevlja“ postojećim kapacitetom od 210 megavata može raditi samo do 2018. godine, a od 2018. do 2023. godine smanjenim kapacitetom. Neizgradnja drugog bloka označava kraj života naše opštine – završetak svake priče o toplifikaciji, a prestanak rada Termoelektrane 2023. godine doveo bi i do zatvaranja Rudnika uglja, koji eksploatiše uglavnom niskokvalitetan ugalj koji se može koristiti jedino u termoelektranama, a svega 10 odsto proizvedene količine namijenjeno je za široku potrošnju, sa kojom Rudnik ne bi mogao da posluje., veliki broj porodica ostaje bez egzistencije, i neizbježno nas očekuje sudbina Šula i Gradca, s tim što će urušavanje jednog istorijski i ekonomski vrlo značajnog grada izazvati nesagledive posledice po ljude koji u njemu žive i po cjelokupnu državu Crnu Goru. Crnogorska Vlada zadužila se 689 miliona za autoput, koji je nesumnjivo značajan i potreban, međutim, nikako ne bi smio da odnese prevagu nad životom jedne cjelokupne opštine.
Imajući u vidu sve ove činjenice, a poučeni dosadašnjim iskustvom, mi opravdano sumnjamo u dobre namjere Vlade prema našem gradu. Našoj sumnji ide u prilog i najnovija smjena direktora u Rudniku uglja, postavljanje ljudi sa strane na mjesta predsjednika Odbora direktora i izvršnog direktora kompanije, kao i činjenica da se na mjestu direktora Termoelektrane nalazi čovjek iz Nikšića. Zato, tražimo da se u pregovore sa kompanijom A2A što prije uključi predsjednik Opštine Mirko Đačić i predstavnici Skupštine Opštine Pljevlja i da se svi pregovori po pitanju izgradnje drugog bloka što prije učine javnim.
Pozivamo predsjednika Opštine Pljevlja, i sve parlamentarne stranke na lokalnom nivou, da se aktivno pozabave ovim problemom i iniciraju svoje učešće u odlučivanju o sudbini našeg grada. Ne smijemo kao do sada dozvoliti da o našim životima odlučuje neko drugi. To moramo uraditi zbog sebe i zbog naše djece koja će biti prinuđena da napuste vjekovna ognjišta svojih predaka, zbog toga što im nismo stvorili uslove za život dostojan čovjeka.
Milan Lekić, predsjednik OO NOVE i šef Odborničkog kluba Demokratskog Fronta Pljevlja

1 KOMENTAR

Comments are closed.