Prijepolje_Panorama Prijepolje

U jugozapadnoj Srbiji pokrenuto sedam malih biznisa


Nova Varoš, Priboj, Prijepolje – Rezultati konkursa nacionalnog programa „Pokreni se za posao“, koji realizuje NVO Eneca uz finansijsku podršku kompanija „Filip Moris“, biće poznati do kraja ovog meseca. Prijave za dobijanje ove donacije poslalo je 2.303 budućih preduzetnika iz 153 opštine u Srbiji.

U minule četiri godine zahvaljujući ovom programué pokrenuto je 278 malih i porodičnih preduzeća u kojima je zaposleno više od hiljadu ljudi. U novom ciklusu, gde je u toku selekcija budućih korisnika sredstava, biće omogućeno da se pokrene još 100 malih preduzeća, čiji vlasnici će pored bespovratnih sredstava, dobiti i poslovne i stručne obuke i stalnu savetodavnu pomoć ekonomskih stručnjaka.

Prošle godine je od 121 prijavljenog, donaciju dobilo 118. Među njima je i sedam korisnika iz jugozapadne Srbije (Kraljevo, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje i Užice). U strukturi dodeljenih donacija – pet su žene i dva muškarca. Ukupna vrednost je više od 1,3 miliona dinara i u tim preduzećima je zaposleno 14 ljudi. Sredstva su dodeljena za proizvodnju papuča i kaiševa u Užicu, u Priboju i Novoj Varoši otvorene su stomatološke ordinacije, veterinarska ambulanta u Priboju i auto-servis u Užicu. Sredstva za poljoprivrednu proizvodnju data su preduzetnicima u Prijepolju – prerada i sušenje voća i povrća, i u Kraljevu za podizanje plastenika za proizvodnju povrća.

izvor, danas.rs