Naslovna Vijesti Društvo I NVO „Da zaživi selo“ prijavilo prašinu sa Maljevca nadležnima

I NVO „Da zaživi selo“ prijavilo prašinu sa Maljevca nadležnima

1

U okviru projekta „Pljevaljska eko patrola“, NVO „Da zaživi selo“ je prijavila četvorodnevno zaprašivanje okolnih sela i grada Pljevalja, prašinom sa termoelektraninog šljakišta Maljevac. Prijava je upućena Agenciji za zaštitu životne sredine i Upravi za inspekcijske poslove Crne Gore, koje su nadležne za ovakva dešavanja, koja ugrožavaju životnu sredinu, prije svega zdravlje građana Pljevalja.

Iz ove NVO kažu da su ovakvi slučajevi zabilježeni svaki put kada duvaju vjetrovi u pljevaljskoj kotlini, koji, na nečiju sreću a na nečiju nesreću, ne duvaju tako često, zbog pljevaljske lokacije i mikroklime (koju više ne pogađaju ni hidrometeorolozi). Naročito se ističe da prašina sa Maljevca, koja je dokazano radioaktivna i vrlo štetna, zasipa okolne „nezagađene“ površine, kao što su oranice, voćnjake, livade. Te okolne površine na području sela i prigradskih naselja Komina, Ljuća, Radosavca, Vidara, Borovice… koristi lokalno stanovništvo za proizvodnju hrane, voća i povrća. Zasigurno se za te proizvode ne može reći da su organski, zdravi proizvodi. Takođe, stanovništvo koristi i okolne livade za napasanje stoke. Sir i mlijeko sa ovog područja ne mogu ljudi, ako kažu iskreno sa koje su lokacije, da prodaju kao što mogu oni koji žive u čistijim okolinama Pljevalja. Ko će tim seljacima nadoknaditi štetu i nadoknaditi njihov, na neki način, uzaludan rad.

Isto tako, ova prašina doseže i do samog grada i ostalih stanovnika Pljevalja. Pitanje je šta se u tim momentima udiše u ovom gradu.

NVO „Da zaživi selo“ napominje pljevaljske zagađivače da budu društveno odgovorni, jer posledice su ogromne i nijesu tako male i zanemarljive, kao što to izgleda iz njihovog ugla. Ako uzmemo njihov ugao posmatranja, onda sugerišemo da se sa okolnoh područja otkupljuju svi proizvodi od strane Termoelektrane, za potrebe rada njihove menze, i da budu primjer koji će razbiti predrasude svim drugim potrošačima, da proizvodi iz okoline Maljevca nijesu za konzumiranje.

Takođe, ova organizacija tvrdi da je Termoelektrana Pljevlja društveno najneodgovorniji pljevaljski preduzetnik, jer njihova neodgovornost nije toliko transparentna (vidljiva) kao kod ostalih pljevaljskih zagađivača.

Pljevaljska eko patrola će i dalje sugerisati na ekološke probleme na području opštine Pljevlja, i dok traje projekat, a i nakon njegovog završetka.

1 KOMENTAR

  1. Ovo malo kopirate Breznicu sa drustveno odgovornim poslovanjem?
    Radite li ista bez para ili samo sugeristete na ekoloske probleme za pare?
    Vaso prije podne sjedi u ekoloskoj sluzbi Opstine i pise saopstenja, a po podne ista salje i kritikuje TE, naravno sve kroz projekat od 10.000,00 eurica?

Comments are closed.