Naslovna Vijesti Društvo Nedjelja borbe protiv raka grlića materice

Nedjelja borbe protiv raka grlića materice

0

Od 19. do 26. januara obilježava se nedjelja borbe protiv raka grlića materice

Povodom Osme evropske nedelje prevencije raka grlića materice stručnjaci poručuju da je redovan Ginekološki pregled najbolja zaštita. Jednostavnim i bezbolnim Papanikolau testom promjene mogu da budu otkrivene u najranijoj fazi kada je izlječenje moguće u više od 90 odsto slucajeva.

Prema nezvaničnim podacima, širom svijeta, svaka dva minuta, po jedna žena umre od raka grlića materice. Generalno, rak grlića materice je treći najčešći oblik raka kod žena – u svijetu godišnje čak 500 000 žena oboli od njega, a više od polovine, nažalost, izgubi borbu sa ovom bolešću. Rak grlića materice se smatra bolešću koja se može izliječiti, zbog toga što ima dug preinvazivni period. Razvoj ove bolesti uglavnom traje dosta dugo (deset i više godina), a tokom njegovog razvoja grlić materice je dostupan ginekološkim pregledima u okviru skrininga na rak grlića materice koji se sprovodi u Crnoj Gori.

Problemi vezani za ovu bolest su, niska zdavstvena svijest kod žena i neredovni ginekološki pregledi čime se propušta mogućnost da se bolest visokopouzdanim PAPA testom rano otkrije. Iako je čak i zakonski propisano, žene u Crnoj Gori najčešće posjećuju ginekologa onda kada se jave simptomi bolesti ili kada je bolest uznapredovala.

Zahvaljujući istraživanjima danas je poznato da je glavni uzročnik raka grlića materice humani papilomavirus (skraćeno HPV) – pronađen u 99,7% slučajeva raka grlića materice. Za sprječavanje raka grlića materice osnovu čini redovan, bezbolan ginekološki pregled u sklopu skrininga tokom koga se uzima bris sa grlića materice koji se potom posmatra pod mikroskopom u cilju ispitivanja na prisustvo abnormalnih ćelija.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine.

Rak grlića materice stavljen je pod kontrolu u većem broju zemalja Evrope, dok u zemljama u razvoju preventivnih programa uglavnom nema, a svjest žena o značaju redovnih preventivnih pregleda je na veoma niskom nivou.

Povodom Osme evropske nedelje prevencije raka grlića materice stručnjaci poručuju da je redovan Ginekološki pregled najbolja zaštita. Jednostavnim i bezbolnim Papanikolau testom promene mogu da budu otkrivene u najranijoj fazi kada je izlečenje moguće u više od 90 odsto slucajeva.

Počinje Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, osma po redu, i trajaće do 25. januara, sa ciljem podizanja nivoa znanja i informisanosti o raku grlića materice i prevenciji raka, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje. Simbol obeležavanja Nedelje borbe protiv raka grlića materice je biser mudrosti.

Rak grlića materice predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u Evropi, jer se svake godine ova bolest otkrije kod približno 60.000 žena, a skoro 30.000 žena umre.

 

Ono što zabrinjava jeste činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine.

 

Rak grlića materice stavljen je pod kontrolu u većem broju zemalja Evrope, dok u zemljama u razvoju preventivnih programa uglavnom nema, a svest žena o značaju redovnih preventivnih pregleda je na veoma niskom nivou.

 

U Srbiji je rak grlića materice po učestalosti drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom.

 

Već duži niz godina kod žena u Srbiji evidentira se jedna od najviših stopa obolevanja od raka grlića materice u Evropi, a u našoj zemlji svakoga dana najmanje jedna žena umre od raka grlića materice.

 

Naročito zabrinjava činjenica da je registrovana stopa mortaliteta od ove lokalizacije raka kod žena u našoj zemlji skoro dvostruko viša od istih stopa mortaliteta kod žena u Evropi.

 

U proteklih deset godina na području Beograda je registrovano oko 4.000 žena obolelih od raka grlića materice, a zbog ove bolesti svake godine je umrlo oko 100 žena.

 

Najveći broj obolelih žena je starosti od 40 do 59 godina, pri čemu se veliki broj žena prvi put javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i kada je lečenje teško i neizvesno.

 

U cilju smanjenja obolevanja i umiranja od ove bolesti na teritoriji Srbije se od 2012. godine sprovodi Program organizovanog skrininga raka grlića materice.

 

Programom je definisano sprovođenje zdravstvene zaštite i aktivnosti na unapređenju zdravlja, smanjenju smrtnosti od raka grlića materice i poboljšanju kvaliteta života žena Srbije.