magla 2 Najnovije vijesti

Pljevaljska eko-patrola


NVO „Da zaživi selo“ iz Pljevalja je jedna od 10 organizacija na prostoru Zapadnog Balkana i Turske, koja je dobila sredstva za realizaciju ekološkog projekta „Pljevaljska eko-patrola“, a  na osnovu Konkursa za sub-grantove, u okviru IPA projekta za civilno društvo, koji realizuje hrvatska organizacija „Zelena akcija“ u partnerstvu sa po još jednom organizacijom u svakoj od država Zapadnog Balkana i Turske.

Projekat „Pljevaljska eko-patrola“ je jedini projekat podržan u Crnoj Gori, a treba napomenuti da je konkurisao veliki broj poznatih ekoloških nevladinih organizacija iz regiona na ovom Konkursu.

Iz NVO „Da zaživi selo“ saznajemo da će se projekat baviti ekološkom problematikom Pljevalja, pokretaće se razne ekološke inicijative, snimaće se ekološki film o Pljevljima, učestvovaće se na Sajmu ekologije u Budvi, skretaće se pažnja na primjećene ekološke probleme relevantnim institucijama, pokretaće se prekršajni postupci protiv zagađivača, animiraće se građani da učestvuju u akcijama i pokretanjem građanskih inicijativa za čistiji i uređeniji grad. Projekat je počeo od novembra mjeseca, trajaće ukupno 9 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 9,404.00 eura, od kojih je doprinos NVO „Da zaživi selo“ 1,904.00 €, a ostatak od 7,500.00 € su sredstva donatora.

Iz NVO „Da zaživi selo“ pozivaju sve savjesne građane Pljevalja da prijave ekološke nepravilnosti njihovoj organizaciji na mejl: dazaziviselo@yahoo.com , a oni će dalje preuzeti obavezu oko rješavanja prijavljenih slučajeva.

Jedna od aktivnosti NVO „Da zaživi selo“ iz ovog projekta je i pokretanje Inicijative oko izgradnje nelegalnih brana na rijeci Vezišnici, koja je trenutno u proceduri od strane inspekcijskih službi. Uskoro će pokrenuti i Inicijativu kod relevantnih subjekata na državnom nivou, povodom lošeg ekološkog stanja u Pljevljima, prije svega zagađenja vazduha.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

5 comments on “Pljevaljska eko-patrola

 1. Zaim

  Vaso je taman kao ova fotografija koja je prije objavljivanja preradjena u foro sopu, isuvise nadrealno i futuristicki izgleda, a stvarnost je mnogo drugacija i sumornija.
  Ni vise nevladinih organizacija ni vise smrada od grada.
  Boje je da bjezis na selo jer ovako ti selo nece zazivjeti, vec je zahvaljujuci tebi selo zazivjelo u gradu dok vi samo mislite na pare i donacije kojimase finansiraju prazne price.

 2. Poslanik

  Ajde Vaso izadji u javnost i postavi uslove za izgradnju drugogo bloka TE.Prezentuj nam malo koliko nas truje postojece postrojenje a koliko ce nas trovati kada se ujedine dva bloka. Smijes li se suprotstaviti tvojim finasijerima i mentorima koji uglavnom pricaju da se zagadjenje siri iz individualnih lozista.Hoces li nam i ti pricati iste price? Evo ja javno prijavljujem problem koji imamo sa TE. Koliko ljudi umre od karcinoma,koliko ih ima respiratorne smetnje,koliko djece fasuje bronhitise i astme? Da li je zagadjeno zemljiste voda i vazduh i u kom precniko oko TE? Smijemo li konzumirati proizvode sa tog podrucja?
  Nemojte građanima maštrakati samo o zagadjenju vazduha vec taj problem tretirajte kao lancani proces VAZDUH-VODA-ZEMLJA I LJUDSKA ISHRANA I UDUSANJE PRLJAVIH TVARI. NARAVNO BAVITI SE I POGUBNIM UTICAJEM NA BILJINI I ZIVOTINJSKI SVIJET.

 3. eko

  Mi da prijavljujemo, a oni da se kite tuđim perijem . Ništa novo ustaljena praksa lokalnih patriota koji u nedostatku svojih , kradu tuđe ideje. Sad pozivaju i javno …baš me slatko nasmijaše … Očekujem skoro gašenje zagađivača , Pljevlja bez smoga i cvrkut ptica ..

 4. Ranko

  E ove sprdnje. Pa da nije slucajno NVO Da zazivi selo podnijelo prijavu protiv telece smrti zbog grdanje brana na Vezisnici ili je to ipak uradio neko drugi (??)
  Sto ne napisete ko je podnio privavu i po cijoj inicijativi je izasla inspekcija na lice mjesta. Sad se Vaso kiti tudjim perjem.
  Da li ce i kad ova nazovi NVO uraditi nesto bez para, onako volonterski kao sto to rade druge NVO ?

 5. Ranko

  Uskoro će pokrenuti i Inicijativu kod relevantnih subjekata na državnom nivou, povodom lošeg ekološkog stanja u Pljevljima, prije svega zagađenja vazduha.

Comments are closed.