fap strajk Priboj

Priboj: Radnici FAP-a noć proveli na pruzi


Oko dve stotine radnika Fabrike automobila Priboj proveli su noć na barskoj pruzi koju od juče blokiraju

Radnici FAP-a traže pomoć države u isplati zaostalih plata i overu zdravstvenih knjižica za oko 1.500 zaposlenih.

FAP korporacija je juče u generalnom štrajku koji podržavaju sva četiri sindikata u tom preduzeću, najvećem u tom delu Srbije, a podršku su dobili i od lokalne samouprave.

„Tokom prvog dana generalnog štrajka nismo imali nikakvih kontakata sa predstavnicima Vlade. Čak ni blokada pruge i regionalnog puta nisu do sada pokazali rezultat, ali radnici su uporni i ostaćemo ovde sve dok bude bilo potrebno“, rekao je jutros agenciji Beta predsednik samostalnog sindikata FAP-a i predsednik štrajkačkog odbora Milorad Dragaš.

Po njegovim rečima, tokom jutra privremeno je oslobođen alternativni putni pravac kako bi se grad snabdeo hlebom i osnovnim životnim namirnicama, a glavni put, ka graničnom prelazu Uvac i barska pruga su i dalje u blokadi.

Dragaš podseća da radnici traže isplatu najmanje jedne od četiti i po zaostale plate. Uz to, zahtevi štrajkača su i obezbeđenje poslova u narednom periodu i overa zdravstvenih knjižica.

FAP korporacija sutra puni 60 godina rada, a ovo je prvi put da radnici nekadašnjeg giganta jugoslovenske auto-industrije štrajkuju van fabričkih hala.

„Ministarstvo privrede će pomoći radnicima FAP-a ako rukovodstvo dostavi ličnu kartu, odnosno finansijski izveštaj“, rekao je savetnik ministra Dušan Pavlović.