RADNICI "AUTOSAOBRACAJA" Priboj

Priboj: Radnici FAP-a blokirali prugu


Prema rečima predsednika Štrajkačkog odbora, Milorada Dragaša, radnici će ostati tu sve do ispunjenja zahteva, ili dok im se ne obrati neko iz Vlade Republike Srbije.

„Mesecima nismo primili zarade, ne možemo da ostvarimo zdravstvenu zaštitu, a nemamo ni posla“, izjavio je Dragaš Tanjugu.

On kaže da štrajkači, takodje, očekuju da im se obrati predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović, koji im je pružio podršku, kao i generalni direktor fabrike, Zoran Zaković. Dragaš je dodao da je obavešten o zahtevu presednika Nadzornog odbora FAP-a, Nemanje Stevanovića, da BIA ispita poslovanje ove fabrike u proteklih 20 godina.

Inače, u štrajku učestvuje pet sindikata, a član IO sindikata Sloga, Vesna Pejović, kaže da su zahtevi štrajkača nepotpuni.

„Tražimo da se isplate četiri, odnosno sve zaostale plate i da se Agenciji za privatizaciju pošalju tačni podaci u ličnoj karti preduzeća, sa preciznim stanjem zaliha i imovine koju poseduje FAP“, rekla je Pejovićeva Tanjugu, ističući da su dostavljeni fiktivni i netačni podaci, zbog čega sada ispaštaju radnici.

U izveštaju predočenom Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu privrede stoji da FAP ima zalihe robe u vrednosti šest milijardi dinara, zbog čega je ministar privrede Saša Radulović naložio generalnom direktoru fabrike da ih rasproda i na taj način isplati radnicima zaostala dugovanja.

Železnice Srbije: Ugrožena bezbednost saobraćaja

Železnice Srbije upozorile su danas da radnici koji blokiraju pruge ugrožavaju bezbednost saobraćaja i nanose štetu tom javnom preduzeću.

„Zbog blokada pruga i otkazivanja putničkih i teretnih vozova Železnice trpe velike direktne i indirektne štete, iako socijalni protesti radnika u Priboju i Kragujevcu ni na koji način nisu povezani sa železnicom“, ističe se u saopštenju Železnica.

Radnici kragujevačkog „Autosaobraćaja“ od 22. oktobra drže u blokadu prugu Kragujevac-Kraljevo, a oko 1.000 zaposlenih u Fabrici automobila Priboja (FAP) danas su kod Priboja blokirali međunarodnu prugu Beograd-Bar.

Železnice Srbije su upozorile da pruge ne bi smele biti mesta na kojima će se organizovati protesti radnika, jer se na taj način ugrožava bezbednost saobraćaja, Železnice onemogućavaju da realizuju ugovorene obaveze i ostvaruju transportne prihode u putničkom i robnom prevozu.

Putnički voz koji je u 02.45 iz Beograda krenuo za Prijepolje, zaustavljen je u Priboju i kompozicija će biti vraćena nazad u Beograd. Međunarodni putnički voz koji je u 09.10 iz Beograda krenuo za Bar, saobraćaće samo do Užica, najavile su Železnice.

Međunarodni teretni voz koji saobraća iz pravca Crne Gore, odnosno Bijelog Polja, za Srbiju, biće zaustavljen u Prijepolju, dok jedan teretni voz čeka u Požegi da krene za Crnu Goru.

Vozovi s „Fijatovim“ automobilima prošli su blokadu i saobraćaju ka Baru, a prazna kompozicija za prevoz automobila saobraća iz pravca Crne Gore ka Srbiji i biće zaustavljenĐ° u Prijepolju.

Železnice Srbije saopštile su da će, ako se pruga ne odblokira, međunarodni putnički voz koji večeras u 20.10 sati iz Beograda kreće za Bar, sa grupom kola iz Subotice i Novog Sada najverovatnije bez natovarenih automobile i bez spavaćih i kušet kola, saobraćati samo do Užica.

Međunarodni putnički vozovi iz Crne Gore ka Beogradu saobraćaće zbog blokade pruge samo do železničke stanice Prijepolje. Za sada Železnice Srbije ne organizuju autobuski prevoz između železničkih stanica Prijepolje i Užice, ali se i takva mogućnost razmatra.

izvor: B92