Naslovna Komšiluk Bijelo Polje Kuća duginih boja

Kuća duginih boja

0

Bijelo Polje – Novi objekat dječjeg vrtića „Dušo Basekić“ u Bijelom Polju po uslovima i arhitekturi nimalo ne zaostaje za sličnim objektima na kugli zemaljskoj. Tu je funkcionalnost. Tu je uslovnost. Savremenost. I umjetnost. A trebalo je, kaže glavni projektant prof. dr Rifat Alihodžić, dati ovom projektu crtu savremenosti vremena u kojem je građen, prilagoditi ga dječjoj psihi i napraviti ga da bude prepoznatljiv spolja i iznutra.

I uspjelo se u tome: Objekat duginih boja sada krasi Bijelo Polje. I sve se lijepo uklopilo u bjelopoljski ambijent.

– Objekat je prilagođen kontinuitetu građenja u Bijelom Polju. S tim što smo uvijek imali na umu da se radi o dječjoj ustanovi. Znamo da djeca kad tek kreću u vrtić nerado odlaze tamo. Mi smo htjeli da napravimo nešto privlačno za djecu, gdje će ona voljeti da odu, kaže dr Alihodžić.

Tanka granica između umjetnosti i arhitekture su karakteristika objekata čiji je autor dr Alihodžić. Tako je bilo i u ovom slučaju.

– Arhitektura je umjetnost i po tome se ona razlikuje od pukog čina građenja. Može se napraviti objekat koji ima svoje funkcionalne i tehničke karakteristike sa stanovišta zaštite od klimatskih uslova, ali ako mu daš umjetničku kategoriju tek je onda to prava arhitektura, kaže dr Alihodžić.

Ovaj velelepni objekat u Bijelom Polju svečano su 26. septembra otvorili predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, u prisustvu predstavnika Azerbejdžana Sejrana Mirzazadeha, potpredsjednika crnogorske Vlade Rafeta Husovića, ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića i drugih gostiju.

Izgradnja ovog vrtića koštala je oko dva miliona evra, koje je obezbijedila Vlada Azerbejdžana. Predstavnik ove države Sejran Mirzazadeh je podsjetio na prijateljske odnose Crne Gore i Azerbejdžana i najavio još zajedničkih projekata, a predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, uz podsjećanje da je potpuna donacija izgradnje ovog vrtića istovremeno i dokaz prijateljstva koje narod, vlada Azerbejdžana i predsjednik ove prijateljske zemlje, osjećaju prema Bijelom Polju i Crnoj Gori.

– Izgradnja ovog zaista lijepog zdanja, odraz je naših najiskrenijih želja da djeca, ulazeći u najsavremeniji objekat ovog tipa u Crnoj Gori, čemu su veoma doprinijeli i avangardan projektant i čini se besprijekoran izvođač radova, uđu u isti takav život, da ih kroz godine i decenije koje su pred njima, prati toplina ovog njihovog budućeg drugog doma i životni sadržaji koji su primjereni najrazvijenijim zemljama Evrope, naglasio je Žurić. On je najavio gradnju još jednog gradskog vrtića na mjestu starog u ulici Lenke Jurišević.

– Vrtić u Ulici Lenke Jurišević ćemo sa Direkcijom za izgradnju Crne Gore započeti za nekoliko dana, kazao je predsjednik Žurić, naglašavajući da nema segmenta društvenog života u kojem Bjelopoljci permanentno ne dokazuju svoju vitalnost i sposobnost, kazao je Žurić. Da je tako, dokaz je „Kuća duginih boja“ koju su dobili bjelopoljski mališani. Kemal Musić

Djeca će imati sve što im je potrebno

Prije 40 godina u Pruškoj je počeo dječji vrtić „Dušo Basekić“ u improvizovanom montažnom objektu, kroz koji je prošlo hiljade djece. Međutim, Bijelo Polje kao važan obrazovni centar na sjeveru Crne Gore sa pet fakultetskih jedinica, tri srednje i 17 osnovnih škola, dobio je i moderan dječji vrtić.

Ovdje, kaže Ida Ćetković direktorica Dječjeg vrtića „Dušo Basekić“, djeca će imati sve što im je potrebno za igru, za razigranu maštu, za njihovo znanje.

izvor,danas.rs