Naslovna Vijesti Biznis Dragan Brković pritiska radnike da potpišu plan

Dragan Brković pritiska radnike da potpišu plan

0

Dan uoči glasanja o planu reorganizacije za „Vektru Jakić” u Privrednom sudu

Brković je juče isplatio po 1.700 eura za 29 radnika koji su dali potpis za plan reorganizacije, dok su šefovi vršili pritisak na ostalih 210 radnika da daju potpis i tako omoguće izglasavanje plana reorganizacije u petakVlasnik „Vektre Jakić” Dragan Brković uplatio je juče radnicima koji su podržali njegov plan reorganizacije 12 minimalnih zarada, odnosno 1.700 eura. Tako je 29 radnika prihvatilo ponudu Brkovića da im uplati 12 minimalaca, umjesto 12 plata od po 300 eura, koliko im duguje, potvrđeno je „Danu” iz više izvora.
Sa druge strane, od ostalih 210 radnika, juče je oko stotinu dalo svoj potpis i njima je danas obećana uplata novca. Glasanje o planu reorganizacije biće sjutra u Privrednom sudu u Bijelom Polju.
– Svi radnici koji ovlaste Vektru Nord iz Kolašina da u petak glasa za reorganizaciju i izlazak „Vektre Jakić” iz stečaja dobiće 1.700 eura – rekao je „Danu” član rukovodstva „Vektre Jakić” Milić Popović.
Prema našim saznanjima, juče su šefovi vršili pritisak na radnike, kako bi privoljeli svih 240 radnika da daju potpis za plan reorganizacije, kojim bi pljevaljska kompanija izašla iz stečaja, a Brković ponovo upravljao njome.
– Ne treba se ljutiti na radnike što potpisuju, jer ovo su prve pare koje dobijaju nakon dvije godine. Gladna usta teško mogu odoljeti da ne uzmu hiljadu i sedamsto eura – kazao nam je jedan od nekadašnjih radnika „Jakića“.
Tokom jučerašnjeg dana doznali smo da postoji jedan broj radnika koji neće glasati za plan reorganizacije, kao i da će biti njih koji će se u Bijelom Polju pojaviti da lično u sudu iskažu svoje nezadovoljstvo. Doznali smo da se i stečajnom upravniku Momu Jokiću sprema krivična prijava, jer je dozvolio Draganu Brkoviću da dolazi u krug fabrike i vrši pritisak na radnike, iako je „Vektra Jakić“ u stečaju i Brković nije imao pravo boravka u fabrici i pravo da prisustvuje sastancima.
Ipak, juče nam niko nije mogao reći šta će biti sa onim radnicima koji ne potpišu podršku planu reorganizacije, hoće li oni dobiti po hiljadu i sedamsto eura ili će Brković od petsto hiljada eura, koliko je dobio u vidu pomoći od Vlade, isplatiti samo one radnike koji su mu pokazali lojalnost. Hoće li tu biti diskriminacije ili neće, ostaje da se vidi.
Vektra Jakić je u stečaju od prošle godine. Nakon što je više puta ponudila plan reorganizacije i na sudu bila odbijena, sada se krenulo u novi pokušaj gdje je od radnika zatraženo da daju podršku planu. Pored toga, OTP banci, koja potražuje 77 miliona eura, nije priznato potraživanje, jer su njihovi advokati zakasnili na roičište 10 minuta, pa je izvjesno da će se Brkovićev plan izglasati.
„Dan“