Naslovna Život Dom Orhideja cvet ljubavi, lepote i raskoši

Orhideja cvet ljubavi, lepote i raskoši

0

Orhideje su oduvek fascinirale ljude zbog neobičnog cveta sa čudesnim kombinacijama svih boja. Već vekovima predstavljaju simbol ljubavi, lepote i raskoši

Orhideje su oduvek fascinirale ljude zbog neobičnog cveta sa čudesnim kombinacijama svih boja. Već vekovima predstavljaju simbol ljubavi, lepote i raskoši, a u srednjem veku orhideje su bile obavezan sastojak ljubavnog napitka. Prema anketi danskog proizvođača cveća „Floradania.dk“, za biljku meseca decembra 2012. izabrana je orhideja falenopsis (Phalenopsis). Falenopsis je epifitna biljka koja ne raste na zemlji već na drveću koje im služi kao oslonac. Zbog toga u kućnim uslovima često „napuštaju“ saksije, izbacujući vazdušno korenje izvan u potrazi za vlažnim vazduhom i svetlom. Nikada ih na silu ne treba vraćati u saksiju, jer mogu da se prelome.

Na kratkoj stabljici falenopsisa raspoređeni su mesnati zeleni listovi dužine 10 do 30 cm. Lišće obrazuje rozetu u kojoj se formiraju cvetne stabljike i vazdušno korenje. Pljosnati cvetovi koji imaju izgled leptira nalaze se na dugoj cvetnoj dršci, na kojoj se obično formira desetak cvetova (prečnika 3 do 6 cm). Cvetovi traju od 12 do 16 nedelja i mogu biti beli sa crvenim i žutim usnama, žuti, ružičasti, lila, tamnoljubičasti, pegavi… 

Uslovi gajenja – Falenopsisu najviše odgovara istočni prozor (ispod ne sme da bude radijator) i prozračno mesto, bez promaje. U zimskim mesecima biljka je jako osetljiva na hladan vazduh, optimalna noćna temperatura je 18 stepeni (najniža 16), a tokom dana 24 stepena. Maksimalna dnevna temperatura leti ne bi trebalo da bude veća od 32 stepena, uz obezbeđen protok svežeg vazduha da se listovi ne bi pregrejali.

Orhideju zalivajte ujutru, potapanjem u dublju posudu sa destilovanom vodom. Od oktobra do kraja februara dovoljno je da je zalivate jednom nedeljno, a tokom proleća i leta na svaka tri dana. Da biste ustanovili da li orhideju dobro zalivate, pratite izgled vazdušnog korenja. Zdrava biljka stvara dugo korenje koje izlazi iz saksije i raste posle cvetanja. Da biste obezbedili dovoljnu vlažnost vazduha, biljku držite u podmetaču koji je ispunjen do polovine vodom i to na kamenčićima. Listove obavezno orošavajte svakog jutra mekom vodom, vodeći računa da ne pokvasite središte lisne rozete i cvetove. Ako voda prenoći na listovima pojaviće se žute i crne pege.

Presađivanje – Falenopsis se presađuje posle faze cvetanja, obično u proleće, svake dve do tri godine. U slučaju da zemlja počne da se rasipa, upija previše vode ili je korenje već zauzelo čitavu saksiju, orhideju obavezno presadite. Za presađivanje koristite specijalnu zemlju za orhideje.

Savet – Posle precvetavanja cvetnu stabljiku isecite iznad četvrtog članka odozgo (nikako do korena). Da bi se podstaklo cvetanje mora da postoji razlika između dnevne i noćne temperature. Temperatura ne sme biti niža od 16 stepeni, jer će doći do opadanja pupoljaka. Ukoliko cvetna stabljika počne da se suši to pokazuje da orhideja počinje da formira nove listove. U tom slučaju se preporučuje da se odseče na drugom ožiljku od baze koji ostaje posle opadanja cveta. Na ovaj način formiraće se nova cvetna grana koja će cvetati za oko devet meseci. Ako orhideja slabo cveta, trebalo bi je prihraniti. Opadanje pupoljka ukazuje da se orhideja nalazi na promaji ili je došlo do naglog snižavanja temperature vazduha. Sušenje pupoljaka znači da je vazduh u prostoriji previše suv.