Naslovna Vijesti Društvo Motiv – Ratne dnevnice

Motiv – Ratne dnevnice

0

Pljevljaci podnijeli nekoliko stotina zhtjeva da dokažu da su ratovali protiv NATO pakta

Pomama za ratnim dnevnicama iz 1999. godina, kada je NATO bombardovao Srbiju i Crnu Goru sa Berana i Bjelog Polja prenio se i na Pljevlja. Više stotina Pljevljaka na adrese više NVO u Srbiji poslalo je je potvrde, kopije ličnih karata i vojnih knjižica da su 78 dana branili domovinu od NATO pakta.

Skoro 14 godina nakon što je NATO od kraja marta 1999. godine do juna sručio tone i tone bombi, na teritoriju Srbije i Crne Gore, pojavila se informacija da postoji mogućost da oni koji su učestvovali u tom neravnopravnom ratu, sada to mogu da unovče. Poslednjih nekoliko dana, gradom kruže informacija da je poslednji dan za predaju dokumentacije, a taj poslednji dan traje desetak dana. Potvrde o učešču u ratu može samo da izda Ministarstvo odbrane, a nerijetko, zbog hitnosti, Pljevljaci odu do Pogorice kako bi sve završili za jedan dan.

Ministarstvo odbrane Crne Gore je tokom nekoliko prethodnih dana primilo preko hiljadu zahtjeva za izdavanje Uvjerenja o učešću u borbenim dejstvima tokom 1999.godine. Povećano interesovanje vojnih obveznika rezultat je aktuelnih informacija o ratnim dnevnicama koje bi trebalo da isplati Ministarstvo odbrane Republike Srbije, po osnovu presude suda u Strazburu.  Ministarstvo odbrane Crne Gore nije upoznato sa postojanjem takve presude, te stoga nije u mogućnosti da iznosi stav o opravdanosti ovih zahtjeva. Ministarstvo odbrane je u obavezi da izda Uvjerenje o angažovanju lica u rezervnom sastavu za 1999.godinu i svaki drugi period, svim licima za koja Ministarstvo posjeduje evidenciju i tu obavezu Ministarstvo odbrane CG ispunjava  blagovremeno i u potpunosti.  Budući da ne raspolažemo saznanjima da Republika Srbija isplaćuje takozvane „ratne dnevnice“ vojnim obveznicima kao što oni navode, obratili smo se Ministarstvu odbrane Republike Srbije kako bismo dobili prave informacije, a u cilju zaštite naših građana od eventualne zloupotrebe.

– Tačno je da je po tužbi više hiljada rezervista sa juga Srbije, sud u Strazburu prošle godine donio presudu kojom je Republici Srbiji naloženo da, u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude, uredi način isplate ratnih dnevnica podnosiocima tužbe i svim drugim osobama koje na to imaju pravo – kaže se u saopštenju Izvršnog direktora NVO Udruženja boraca od 1990. godine Radan Nikolić

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je u avgustu prošle godine presudu da Srbija mora da isplati zaostale dnevnice u iznosu od oko 17 miliona eura veteranima ratova devedesetih koji su tužili Beograd. Presuda se, međutim, odnosila samo na bivše borce sa juga Srbije koji su podnijeli tužbu sudu u Strazburu. Rok za žalbu je kraj februara ove godine, tako da ova presda nije izvršna. Priče o tome da se presuda odnosi i na pripadnike Užičkog korpusa, kome je jedno vrijeme pripadala jedinica iz Pljevlja nisu tačne. A još nije poznato da li će i NVO koja okuplja borce Užičkog korpusa podnijeti tužbu.

Prema  podacima  kojima raspolaže Ministarstvo odbrane Crne Gore samo u sastavu podgoričkog korpusa mobilisno 23.273 lica. Po tada važećim propisima, svim rezervnim vojnim obveznicima isplaćene su dnevnice u visini pola dnevnice za trupno putovanje, dok je oficirima i podoficirima isplaćena i plata po Uredbi o platama i drugim novčanim primanjima profesionalnih vojnih lica.