Naslovna Vijesti Biznis Termoelektrana Pljevlja proslavila 30 godina rada

Termoelektrana Pljevlja proslavila 30 godina rada

0

TE Pljevlja Stub  elektroenergetskog sistema Crne Gore

Termoelektrana Pljevlja  je uz prisustvo brojnih zvanica svečano obilježila 30 godina rada. O  strateškom značaju ovog energetskog objekta za stabilnost elektroenergetskog sistema Crne Gore i sveukupnom razvoju crnogorske privrede  opštine Pljevlja  govorili su Luka Jovanović direktor Termoelektrane Pljevlja, dr Miloje Pupović predsjednik opštine Pljevlja i  Enriko Malerba  izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore.

Termoelektrana Pljevlja je  prve kilovatsate električne energije proizvela 21. Oktobra 1982. Od kada godišnje u prosjeku proizvede 951 gigavat čas, odnosno 25 odsto od ukupnih potreba Crne Gore za električnom energijom.

U protekloj deceniji, tačnije od 2001. godine izvršena su najveća ulaganja u TE Pljevlja, koja su dala značajne efekte u pogledu povećanja pouzdanosti rada TE i povećanja godišnje proizvodnje istakao je direktor TE Pljevlja Luka Jovanović.

Tokom godina ovaj objek je stekao i oprvda poziciju stuba elektroenergetskog stabilnosti Crne Gore, naročito tokom hidrološko nepovoljnih godina kakva je bila prošla. Tada je TE Pljevlja ostvarila proizvodni rekord od 1452 gigavat sata električne enrgije i podmirila rekordnih 34,4 posto od ukupnih potreba Crne Gore za električnom energijom, kazao je Jovanović.

O značaju ovog energetskog objekta za opštinu Pljevlja govrio je dr Miloje Pupović predsjednik opštine Pljevlja.

Iako je prvih godina predstavljala finansijsko opterećenje za Crnu Goru, ona je istovremeno bila od velikog značaja za crnogorsku privredu kada je godinama hdrološko loših prilika podmirivala i do 60 posto dnevne potrošnje struje u Crnoj Gori, naglasio je Pupović.

Izvršni direktor  Elektroprivrede Crne Gore Enriko Malerba  istakao je da je tokom proteklih godina  ovaj proizvodni objekat  stekao I opravdao poziciju  stuba elektroenergetske stabilnosti.

-Naš cilj i glavno opredjeljenje je da razvijamo energetski sektor Crne Gore ne samo da zadovolji vaše interne potrobe, već da predstavlja jedan osnovni sektor za budući generalni razvoj Crne gore. Smatram da treba svi da računamo na ono što će predstavljati razvoj u budućnosti ne samo Pljevalja nego genralno Elektroprivrede Crne Gore, kazao je Malerba.

Termoelektrana trenutno zapošljava oko 250 radnika koji  odgovornim odnosom prema poslu doprinose pouzdanom radu ovog strateški veoma važnog elektroenergetskog objekta za Crnu Goru istaknuto je na svečanosti.  Povodom obilježavanja 30 godina rada Termoelektrane proglašen je i najbolji radnik Vojimir Šljukić. Nagradu mu je uručio direktor Direkcije za ljudske resurse Ranko Vojinović. Vojimir Šljukić je radni odnos zu Termoelektrani Pljevlja zasnovao 1980 godine u svojstvu pripravnika a trenutno obavlja poslove vođe smjene dopreme uglja.

Mislim da je ovo veliko priznanje i da je ovo najveća ngrada koju ranik može da dobije tokom svog radnog vijeka, istako je Šljukić

Orijentacija Elektroprivrede Crne Gore je nastavak odgovornog poslovanja i ulaganja u projekte koji će obezbjediti veću proizvodnu moć elektrane, kontinuitet u ispunjavanju savremenih tehnoloških I ekoloških standard a samim tim i bolji komfor za stanovnike Pljevalja  naglasio je  izvršni direktor Elektroprivrede.

http://youtu.be/HhPQ6WRM81U