Naslovna Komšiluk Žabljak: Uzimaju danak i globe sirotinju

Žabljak: Uzimaju danak i globe sirotinju

0

Saopštenje NVO “Cantar za razvoj Durmitora” Žabljak

Centar za razvoj Durmitora podržao mještane Njguša, Bjeloša, majstora i Bajica koji se protive naplati ulaznica u NP „Lovćen

– U svojoj drskoj politici guljenja kože naroda JP Nacionalni parkovi Crne Gore drznulo se na primjenu dosad nezapamćenih mjera feudalnog karaktera. Kao srednjovjekovne spahije pomislili su da mogu da globe gdje hoće i kako hoće! Kao da je teritorija nacionalnih parkova timar aga i begova iz Budve i Podgorice! Postavljanje rampe i naplaćivanje putarine na regionalnim putevima je radnja za koju bi odgovorna lica iz Upravnog odbora JP Nacionalni parkovi trebalo da odgovaraju i u krivičnom postupku. Ako neki građanin zatvori javni put, na njega će se sručiti sva sila policijska, SAJ-ovska, sve trule daske crnogorske i sve nindže specijalne. A podgoričke i budvanske dahije nekažnjeno presreću ljude po drumovima – navodi se u saopštenju koje je potpisao Darko Stijepović.

Prema njegovim riječima, uprava NPCG uništila je NP „Durmitor’’…

– I još hoće da uzimaju danak, da globe i ustanovljavaju drumarinu, trošarinu i kuluk. Opštepoznati su naopaki stavovi ove institucije kad su pokušali da potope Taru! Dugogodišnje „sanitarne’’ sječe opustošile su šume ovog parka. Afera Dragišnica je svakome poznata. Afera 200 drvosječa od Danilovgrada do Stokholma, takođe. Decenijski požari opustošili su zadnje komplekse crnogorskih stoljetnih šuma crnog bora u kanjonu Tare. Sa šumama su sprženi i svi ekosistemi tih područja. Živi svijet je desetkovan. Ništa parkovci nijesu preduzeli na prevenciji, niti na gašenju požara. Omogućili su svojim neradom devastirajuću divlju gradnju na području parka koja će tek pokazati svoje gadno lice. Stanovništvo koje gravitira parku desetkovano je i osiromašeno do bijede, dok se činovništvo u JPNP Crne Gore broji stotinama. Izdavanje prostora parka pod najstrožom zaštitom za privredne aktivnosti deklasiralo je predio oko Crnog jezera i samo jezero. Budvanizacija parka napreduje, kao i njegovo pretvaranje u sabor u Guči, a slabe mogućnosti održivog ekonomskog razvoja. Suprotstavimo se haračlijama na vrijeme. Haračlije i dahije iz Podgorice nijesu ničim doprinijele očuvanju parkova već su jurnule da oglođu sve dok narod u parkovima grca. Podržavamo ovaj opravdani narodni otpor protiv izrabljivača iz JPNPCG i potpisujemo zahtjeve Njeguša, Bjeloša, Majstora i Bajica. Očigledno je da je JPNPCG nefunkcionalno te predlažemo Vladi njegovo ukidanje čime će se u budžetu osloboditi dva miliona koje je moguće iskoristiti za zaštitu životne sredine i za održivi ekonomski razvoj na Lovćenu, Durmitoru, Bjelasici i Skadarskom jezeru – poručuje Stijepović.