Naslovna Komšiluk Korupcija jedan od ozbiljnih problema na putu integracije Crne Gore u Evrospku...

Korupcija jedan od ozbiljnih problema na putu integracije Crne Gore u Evrospku Uniju

1

Juče je u opštinskoj sali uz veliko risustvo,gradjana,predstavnika NVO  sektora, predstavnika javnih stanova, održana panel diskusija u organizaciji Nvo,,Euromost“ i opštine Rožaja,izlagači na panel diskusiji su bili: Nusret Kalač, predsjednik Opštine Rožaje Almer Mekić, izvršni direktor NVO „Euromost“ Bijelo Polje Refik Bojadžić, poslanik u skupštini Crne Gore Sadik Šabanović, rukovodilac ispostave policije Rožaje  Nusret Kalač, predsjednik Opštine Rožaje je kazao da je korupcija jedan od ozbiljnih problema na putu integracije Crne Gore u Evrospku Uniju, dodao je da je to pojava koja je prisutna u institucije i to je nešto oko čega treba da se ozbiljno pozabavimo, u svim organima, i u Rožajama je ona prisutna,činjenica je da smo mi u Lokalnoj upravi uredili u celini ovu  materiju, ali nijesmo daleko odmakli sa relizacijom , obzirom da za to trebaju i ogromna sredstva,a uvažajući činjenicu da je budžet opštine Rožaja ograničen,i da su mnoge opštine prezadužene ne samo Rožaje već i ostale opštine,ali to ne znači da ne treba naći način da se suprostavimo ovome fenomenu.Mi u Lokalnoj upravi nemamo nijedan prijavljen slučaj korupcije, ali smatram da to nije dovoljna činjenica da nje  nema, ali sa druge strane nema te drugog subjekta koji bi Vam pomogao u rješavanju korupcije,misleći na gradjane koji trebaju da daju najveći doprinost,pomenući jedan od razloga koji se često pominje a to je da se plaše,napomenuvši da dosada nije imao nijedan slučaj da je dosada i sa jednim gradjaninom Rožaja pričao o problemu korupcije kao ni sa jednim predstavnikom Nevladinog sektora.Prirodno je da je vlast ta koja treba da preuzima aktivnosti u suzbijanju korupcije,ali prirodno je da i gradjani moraju da se aktivnije uključe,prebacujući krivicu na gradjane Rožaja koji  nijesu zainteresovani da se uključe.

Almer Mekić, izvršni direktor NVO „Euromost“ Bijelo Polje je kazao da se ne slaže sa izlaganjem predsjednika opštine,da su gradjani krivci zbog njihove nezainteresovanosti da se aktivnije uključe,iznijeći podatak iz izveštaja Ministarstva Pravde za poslednja tri mjeseca,gde je u Rožajama bila samo jedna prijava,korupcije od strane gradjana. Povjerenje gradjana prema lokalnim i državnim institucijama, kao i lokalnoj upravi, je glavni problem nezainteresovanosti gradjana da se aktivnije uključe,jer ga jednostavno nemaju,a sve tome doprinosi i kako ste sami kazali nerealizacija Lokalnog akcionog plana u borbi protiv korupcije,kao i drugi set mjera koji ste bili u obavezi da dosada završite,a to su sve aktivnosti koje bi uticale na veće povjerenje gradjana,njihova informisanost,njihovo uključivanje,i neću se ni sajednim predsjednikom opštine složiti da su gradjani ti koji su krivi, što se aktivnije ne uključuju,naročito u sredinama kao što je Rožaje,predložeći set aktivnosti na koji način bi moglo u Opštini Rožaje, da se napravi saradnja Nvo,gradjana,lokalnih i državnih institucija,kao i lokalne uprave u borbi protiv korupcije.

Refik Bojadžić, poslanik u skupštini Crne Gore,koji je bio rukovodioc Bijelopoljskog opštinskog tima za borbu protiv korupcije,je u svome izlaganju istakao značaj svih aktivnosti kao i sprovodjenje Lokalnog akcionog plana u borbi protiv korupcije,izlažući primjer opštine BijeloPolje.

Sadik Šabanović, rukovodilac ispostave policije Rožaje,je u svome izlaganju istakao značaj zajedničkog djelovanja u borbi protiv korupcije,izražeći nezadovoljstvo radom Rožajskog opštinskog tima u borbi protiv korupcije,ujedno ponudjeći saradnju svima onima koji žele da pomognu u toj borbi.

Poslije učešća učesnika u panel diskusiji,donijet je zaključak i spremnsot svih da se aktivnije uključe u borbi protiv korupcije u opštini Rožaja,i pojačaju aktivnosti na realizaciji Lokalnog akcionog plana,kao i druge aktivnosti u ovoj oblasti.

1 KOMENTAR

  1. Hahahaha, kakva predstava! Bojadzic koji je nedavno sina zbrinuo u administraciju,za kojeg se zna da je kao pripravnik potrosio cijelih 13000 evra na sluzbena putovanja prica o korupciji. Ovo je pocetak kraja!
    Mekicu ne glumi vise, svi su te prozreli. Kad si drugovao sa kriminalcima po Bijeloj Radi iste si pjesme pjevao. Koli te sad placa. Isto vazi i za ostale ucesnike ovog tragikomicnog skupa.

Comments are closed.