Naslovna Komšiluk Kod Bijelog Polja ekološka katastrofa

Kod Bijelog Polja ekološka katastrofa

0

Grupa građana iz mjesta Rakonje u Bijelom Polju, protestovala je juče zbog, kako kažu, ekološke katastrofe koju su u tom mjestu izazvale fekalije i otrovni otpada iz gradske bolnice kao i iz novoizgrađenog doma za stare.

Mještani kažu da se fekalije slivaju u potok koji prolazi kroz naseljeno područje. Protestu su se pridružili i predstavnici ekoloških organizacija.

Direktor bolnice Tomo Jeremića kaže da je tačno da potokom kroz mjesto Rakonje prolazi otpad iz bolnice i doma za stare, ali da je kod njih u funkciji kolektor koji prečišćava otpadne vode.

Dragan Sošić jedan od mještana ovog naselja koji živi pored potoka sa suprugom i troje djece, kaže da je ovo ekološka katastrofa.

„Smrad se, toliko osjeti naročito popodne, da je nemoguće da se sjedi u kuću“, kaže Sošić dodaje da je godinama tako. „Obraćali smo se svim opštinskim organima, kao i čelnicima lokalne samouprave, ali oni nijesu imali sluha za ovaj problem jednostavno ih nije interesovalo“, poručio je Sošić.

Upozorava da ako novi predsjednik ništa ne preduzme podnijeće tužbu protiv opštine i bolnice. „U svakom slučaju ovaj skup je upozorenje, sljedeći najavljujemo za srijedu, kada će izaći veći broj građana i za kada smo pozvali pored ekoloških organizacija i nadležne ispekcije“, poručio je Sošić.

Milka Radović takođe mještanka u ovom naselju, kaže da je riječ o velikom ekološkom problemu. Tvrdi da bolnica ne koristi kolektor za prečišćavanje.

Izvršni direktor NVO ,,Euromost“Almer Mekić kaže da je riječ o ozbiljnom problemu.

„Ovo je sramota za čitav grad, obzirom da je ovo magistrala za Podgoricu, a čitavo naselje pored prolaznika može da osjeti veliki smrad koji prolazi i što je još gore sve ovo ide u Limu. Na sto metara niz vodno nalazi se velika plaža, dok nam iz Ministarstva za održivi razvoj i turizam šalju poruke, ovih dana da je počela Ekološka nedelja“, poručio je Mekić.

izvor, www.cdm.me