Naslovna Vijesti Biznis Posao imaš, ali platu nemaš

Posao imaš, ali platu nemaš

2

Po podacima sindikalaca zarade jedino na zadovoljavajućem nivou na termoelektrani i u Rudniku uglja

Broj nezaposlenih u Pljevljima i onih koji primaju materijalno obezbjeđenje porodice se ne povećava, ali predstavnici sindikalnih organizacija u Pljevljima tvrde da su zarade jedino na zadovoljavajućem nivou u Rudniku uglja i Termoelektrani. Sindikalci tvrde da je dobro to što su naknade koje se isplaćuju iz državnog budžeta redovne, ali je njihov iznos nedovoljan da radnici podmire potrebe.

– Kao i prethodnih godina zarade su na zavidnom nivou jedino u Rudniku uglja i Termoelektrani. U drugim privrednim subjektima mnogi radnici su nezadovoljni neredovnim i izuzetno malim platama – kaže predsjednik regionalnog odbora Unije slobodnih sindikata za Pljevlja i Žabljak Čedo Terzić.

On objašnjava da ova organizacija nema mogućnost da prati u potpunosti situaciju na terenu. Kaže da je situacija izuzetno teška kada su u pitanju sektori ugostiteljstva i trgovine, u kojima su zarade izuzetno niske, a radnici uglavnom nemaju penzijsko-invalidsko osiguranje.

– Plate su male i kada su u pitanju djelatnosti koje se plaćaju iz državnog budžeta, jedino što su u tom slučaju redovne isplate, za razliku od pojedinih preduzeća u kojima se plate čekaju i po godinu dana. U svakom slučaju najteže je kada zarade nijesu redovne, jer je teško isplanirati kako podmiriti životne troškove, a ne znate da li ćete imati platu sledeći mjesec – kaže Terzić.

Od predstavnika Zavoda za zapošljavanje o broju nezaposlenih lica doznali smo da se trenutno na ovoj evidenciji nalazi oko dvije i po hiljade lica i da taj broj nije posebno uvećan u odnosu na prošlu godinu. Dobra vijest je to što se oko 200 nezaposlenih zaposlilo u okviru sezonskih poslova.

– Trenutno imamo oko 150 lica koja su našla sezonsko zaposlenje u primorskim gradovima, a 42 su zaposlena i na lokalnim javnim radovima – kaže direktor pljevaljskog Zavoda za zapošljavanje Sabit Ćirlija.

Ističe da se trenutno u Pljevljima sprovodi devet javnih radova na kojima su zaposlenje našla i teže zapošljiva lica.

Da nema promjena po pitanju primanja materijalnog obezbjeđenja porodica, kazao nam je i direktor Centra za rad i socijalno staranje Juso Ajanović. Prema njegovim riječima, oko 600 porodica prima materijalno obezbjeđenje.

– Poslednjih pet godina broj korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice kreće se od 580 do 600 – pojašnjava Ajanović.

Ipak, imajući u vidu da se poslednjih godina ne uvećava broj zaposlenih, koji je pao na oko 6.500, da se pri tom ne uvećava broj nezaposlenih i onih koji primaju materijalno obezbjeđenje porodica, a smanjio se broj stanovnika za oko šest hiljada za osam godina, očigledno je da Pljevljaci zbog niskih zarada i često neredovnih plata napuštaju rodni kraj.

Prema našim saznanjima u „Vektri Jakić“ radnici godinu dana nijesu primili platu, dok je situacija znatno teža kad je riječ o „Optel Vektri“ gdje su zaposleni skoro petnaest mjeseci bez zarada. Radnici „Monter koda“ su nedavno štrajkovali zbog neisplaćenih šest plata, a plate kasne i u sektorima ugostiteljstva i trgovine.

Gladnih sve više

Tokom protekle sedmice sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta Željko Minić nam je kazao da u magacinima ove organizacije nema dovoljno hrane kako bi se moglo izaći svim korisnicima u susret. On je kazao da je sve više zahtjeva za pomoć i da se njihov broj uvećava iz dana u dan.

izvor, dan.co.me

2 KOMENTARA

  1. A kad sam jedne prilike zatrazio pomoc od Terzica da zastiti nas par radnika da nam treba pomoc sindikata da nam se plate ne isplacuju da nas gazda jednostavno zlostavlja rekao je da nam tu nista ne moze pomoci da tu sindikat ne moze nista,kaze to ce te vi najbolje rijesiti sami a sad nesta prica da se stit radnici.Istog smo gazdu tuzili za te zarade ali ne mozemo nista da uradimo zato sto ga podrzava i drzava i sud i sindikat,pa kome se pozaliti kad je sve zivo korumpirano bitno je da takozvane gazde imaju a za radnika se niko ne sjekira ZALOSNO………..

  2. Strpljivo do izbora, a onda ce biti da kaplje sa svija strana… vaučeri, dnevnice, po 50 evra, kave, secera, mekinja, mozda i brasna i ulja bude. I vuci siti i ovce na broju, ojhaaaaaaaa!

Comments are closed.