Naslovna Život Zdravlje Zova štiti od stresa

Zova štiti od stresa

0

Sirove, tamnoplave bobice zove su otrovne, ali u marmeladi, soku ili supi su prirodni lek, tvrdi profesor Hademar Bankhofer

Sirove, tamnoplave bobice zove su otrovne, ali u marmeladi, soku ili supi su prirodni lek, tvrdi austrijski profesor Hademar Bankhofer. Bobice su izuzetno bogate vitaminima B kompleksa, pozitivno deluju na nervni sistem i ublažavaju reumatske tegobe.

Osim toga, sadrže i značajnu količinu vitamina C, jačaju imunitet i štite od stresa i prehlade. Imaju i veliki udeo minerala, posebno selena, koji je veoma važan za imunitet. Bioaktivne supstance koje se nalaze u tamnoplavoj opni bobica pomažu osobama koje imaju probleme sa disajnim organima. Utiču na rastvaranje sekreta u plućima, ublažavaju bol i poboljšavaju sposobnost filtriranja bronhija.

Austrijski lekar preporučuje pušačima koji se ne „razdvajaju“ od cigarete da redovno piju sok od zove jer efikasno ublažava kašalj.

Od zovinih bobica može da se kuva i lekovita krem čorba. Operite kilogram bobica i kuvajte ih u litru vode sa četiri karanfilića, dva štapa cimeta, 200 grama meda i sokom od jednog limuna. Kada voda provri, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 35 minuta. Za to vreme oljuštite šest jabuka, iseckajte ih na manje komade i kuvajte u čorbi dok ne omekšaju. Izvadite sastojke, ispasirajte ih u pire, vratite u čorbu i sačekajte da ponovo provri, a zatim sklonite sa ringle.