Naslovna Vijesti Biznis Tražili četiri, dobili dvije zarade

Tražili četiri, dobili dvije zarade

0

Radnici „Monter-koda“ štrajkuju zbog neisplaćenih zarada

Radnicima „Monter-koda“ isplaćene su dvije zarade, od ukupno osam koliko im se duguje, pa je 26 radnika od 49 zaposlenih, odlučilo da nastavi sa štrajkom, započetim 17. aprila.

-Tražili smo minimum četiri zarade, isplaćene su nam dvije, što je neprihvatljivo, naročito jer vlasnik Ljubiša Ćurčić nije dao nikakvo obećanje za isplatu preostalih zarada. Kazao nam je da će od uplata Termoelektrane zavisiti i isplata naših zarada. Plata radnika koji štrajkuju je zaista mala, za dva mjeseca primimo 500 evra, što nam ne može pokriti ni dadžbine – kazao je jedan od ranika.

Radnici, osim plate traže da im se isplate i zaostali topli obroci, koji nisu isplaćivani od februara do decmbra 2010. godine.

Od 49 zaposlenih 29 radnika započelo je štrajk, 13 radnika nije podržalo štrajk a u međuvremenu nekoliko radnika odustalo je od štrajka.  Zaposleni su u znak upozorenja prije generalnog štrajka po sat vremena protestovali u krugu preduzeća, ali takav vid protesta nije dao očekivane rezultate pa su obustavili rad. U „Monter.kodu“ rade uglavnom kvalifikovani radnici za majstorska zanimanja, a prosječna plata je između 250 i 300 evra.

D. Čolović Pljevaljske novine 1.5.2012