kop potrlica Vijesti

Kop do kopa, deponija do deponije


Dijelovi kopa Potrlica u kojima je okončana eksploatacija uglja figuriraju kao potencijalna lokacija za deponovanje pepela i šljake iz pljevaljske Termoelektrane, saznaju Dnevne novine. Odlaganje pepela i šljake na kopu Potrlica, ukoliko se izgradi drugi blok TE Pljevlja, moglo bi otpočeti za oko desetak godina. To bi praktično značilo da će deponija nusprodukata, koji bi se moguće dopremali kamionima iz oba bloka elektrane, biti udaljena ispod kilometra vazdušne linije od strogog centra grada.

Pepeo i šljaka iz postojećeg bloka TE Pljevlja odlažu se na deponiji na Maljevcu čiji je eksploatacioni vijek pri kraju. Ovu deponiju naslijediće Šumani, ali „u slučaju da se uradi drugi blok TE, rješenja za odlaganje pepela bi se moralo tražiti na kopu Potrlica“, smatraju u EPCG.

Na Maljevcu je u minule tri decenije rada pljevaljske elektrane deponovano preko osam miliona tona pepela i šljake, a u cilju povećanja faktora stabilnosti ove deponije EPCG radi na projektu stabilizacije zemljane brane sa rekultivacijom deponije nakon eksploatacije.

„Stabilizacija odlagališta pepela i šljake Maljevac je jedan od naših prioriteta tako da će se na deponiji nastaviti i dalje sa prekrivanjem suvih površina glinom i zemljom, kao i formiranjem vodene povšine,  kako bi se spriječilo raznošenje pepela vjetrom. Time se sprječava raspršivanje prašine koja utiče na kvalitet života mještana, a negativni efekti deponije svedeni su na minimum konstantnim ulaganjima EPCG“, odgovorili su iz kompanije na pitanja DN vezana za postojeću, planiranu i moguću deponiju pepela i šljake.

Zbog popunjenosti deponije na Maljevcu u EPCG su još prije par godina pokrenuli aktivnosti oko nove deponije koja bi trebalo da se gradi u mjestu Šumani, udaljenom oko 500 metara vazdušne linije od Maljevca. EPCG je na tom lokalitetu platila Rudniku uglja preko sedam miliona eura za napuštane rudarske kopove što mnogi ocjenjuju lošim poslovnim potezom kompanije u kome je profitirao Rudnik uglja. Pljevaljski rudari su kopove u Šumanima na kojima su okončali eksploataciju po zakonu morali da rekultivišu za šta bi utrošili više miliona eura. Umjesto troška Rudnik je prodajom ogromnih rupa u zemlji ostalih nakon miliona tona izvađenog uglja i okolnog zemljišta zaradio milione eura.

„Pored osnovne funkcije odlaganja nusprodukata TE Pljevlja na novoj deponiji na lokaciji Šumane treba istaći još jednu funkciju ovog projekta, ništa manje važnu, a to je fizička rekultivacija eksploatisanog rudokopa Šumani, odnosno nadomještanje deficita masa nastalih eksploatacijom uglja i stvaranje pretpostavki za punu rekultivaciju devastiranog prostora“, navodi se u odgovorima EPCG dostavljenim DN.

Deponija u Šumanima, prema idejnom projektu, svojim kapacitetom podmirila bi potrebe postojećeg bloka elektrane u narednih 16 do 20 godina,  ali ukoliko bi došlo do gradnje drugog bloka TE Pljevlja moralo bi se iznaći novo rješenje jer bi se udvostručila količina otpada.

„U slučaju da se uradi Blok dva TE Pljevlja, rješenja za odlaganje pepela bi se moralo tražiti na kopu Potrlica“, smatraju u EPCG.

U kompaniji su mišljenja da bi se, ukoliko bi opstala kamionska doprema uglja za TE, pepeo i šljaka mogli transportovati kamionima do deponije te da bi to bila najjeftinija varijanta, što će biti tretirano u projektnoj dokumentaciji za drugi blok.

„Napominjemo da je izrada idejnog projekta i studije opravdanosti u toku.U svakoj varijanti riješila bi se tehnologija pripreme pepela za prevoženje, na način odlaganja pepela i šljake, koji odgovara propisanim standardima i koji ne utiče negativno na kvalitet života ljudi, kao i životnu sredinu“, navode iz EPCG.

BOX ili STRELICA

Vlada je na sjednici od 17. maja donijela Odluku o izradi Detaljnog prostornog plana za Termoelektranu Pljevlja, kojim će se definisati lokacije za izgradnju objekata II bloka TE Pljevlja, kao i objekata za nesmetani rad postojećeg bloka. Ovo, navedeno je u saopštenju sa sjednice Vlade, podrazumijeva i izgradnju nove deponije pepela i šljake, sistema za pričišćavanje otpadnih voda, postrojenja za desumporizaciju gasova, rashladnog postrojenja, kao i  sanaciju i rekultivaciju prostora deponije Maljevac, nakon njenog zatvaranja.

izvor, Dejan Kandić (Dnevne novine)


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove PV portal-a. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da određene komentare obrišemo bez najave i objašnjenja.

2 comments on “Kop do kopa, deponija do deponije

  1. Deki

    Pa mi ga i sad usisavamo.Pogledajte koliko prasine ima u gradu.
    A kad dune sa Maljevca zaspe cio grad.
    Deponije na sve strane, gore kontejneri…
    I treba da nas zatrpavaju i da nas sve podave.Bolje nismo ni zasluzili.


  2. Još ovo ako dozvolimo TEK TADA ĆEMO OBOLJETI OD NOVIH BOLESTI! Šta mislite kako će nam tek biti kada krenu 10-20 minimum kamiona u sve tri smjene da prosipaju PEPEO I ŠLJAKU na 100m od grada??????? Prelistajte malo šta znači udisati ovakav otpad!

Comments are closed.