Naslovna Vijesti Društvo In memoriam Petar Pero Grdinić

In memoriam Petar Pero Grdinić

0

U ponedjeljak 23. aprila u Mariboru, Slovenija, u 73 godini života preminuo je advokat Petar Pero Grdinić. Sahranjen je u Pljevljima, u petak 27. aprila, na groblju Manastira sv. Trojice.

Petar je rođen 1939. godine u Pljevljima u uglednoj građanskoj porodici. Osnovnu školu i gimanaziju završio je u Pljevljima a Pravni fakultet u Beogradu.

Decenijama je radio kao sudija a nakon osamostaljenja Slovenije kao advokat u Mariboru. Po osamostaljenju Sovenije odigrao je značajnu ulogu u normalizaciji odnosa između Savezne Republike Jugoslavije i Slovenije.

Tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka Grdinić je ostao upamćen po organizovanju brojnih akcija pomoći srpskim izbjeglicama sa prostora bivše SFRJ.

Bio je veliki dobrotvor i pomagač Srpske pravoslavne crkve a u kulturnoj istoriji pljvaljskog kraja ostaće upamćen kao predsjednik Srpskog pjevačkog društva „Bratstvo“ čiju je Monografiju izdao povodom 120. godina od osnivanja.

Pero je rođen u porodici gdje su osnovne ljudske vrijednosti bile vrhovni kriterijum istine a pravda i sloboda stavljala iznad svakog drugog interesa. Sa takvim vaspitanjem, prirodnom bistrinom i vrhunskim obrazovanjem izrastao je u čovjeka izuzetnih moralnih osobina, profesionalnih i intelektualnih kvaliteta koji su obilježili decenije njegovog života i rada, kako u rodnim Pljevljima, tako i u Sloveniji u kojoj je proveo veći dio svog života.

Svojevrsna Golgota kroz koju je prošao u djetinjstvu ostavila je traga kroz čitav njegov život, i u pogled na svijet unijela ogromnu dozu gorštačkog shvatanja morala, koji život priznaje samo kao dostojanstveno bitisanje na ovom svijetu. Istinski i nepokolebljivo vezan za svoju porodicu, nikada nije zaboravljao svoje društvene obaveze i svoj srpski rod, i uvijek bio spreman na mnoga odricanja, koja je njegov stameni karakter stoički podnosio. Nikad direktno u dnevnoj politici, vidio je i bolje i dalje od mnogih koji se time kao pozivom bave, spreman i sposoban da u svakom trenu stoji na braniku nacionalnih vrijednosti i interesa, ali i dovoljno hrabar i razuman onda kada je razmumom trebalo pobijediti osjećanja i naći smisao životu koji mora i treba da traje…

Kao vispreni intelektualac i humanista razumio je značaj našeg duhovnog nasleđa i Srpske pravoslavne crkve posebno. Stoga, treba reći da je rad na očuvanju kulturne baštine i duhovnog identita srpskog naroda bio dio njegovog bića, pa je i angažovanje na uzdizanju i povratku Srpskog pjevačkog društva Bratstvo Peru bilo potpuno primjereno i važno koliko i sve drugo što je u životu radio i imao, a došlo je kao kruna njegovih ukupnih životnih napora da radi u korist i na dobrobit svog naroda.

A činio je sve što je mogao i umio da digne Bratstvo iz pepela minulih vjekova, činio je sve što je mogao da Bratstvo zauzme svoje mjesto među neprolaznim vrijednostima naše kulturne baštine, postavljajući ga kao svjetionik i bastion velike srpske kulture.

U vremeplovu ovog grada ostaće zapamćeno njegovo ime kao izuzetnog humaniste, velikog pregaoca, dobrotvora i kulturnog radnika.