Naslovna Kultura Izložba karikatura

Izložba karikatura

0

Otvorena izložba sa osamnaestog  konkursa za karikaturu „Risto Pejatović“

 

U okviru 25.-tih Dana humora i satire „Vuko Bezarević“  sinoć je u Domu Vojske otvorena izložba sa osamnaestog  konkursa za karikaturu „Risto Pejatović“.

Nagradu „Grand prix“   dobio je  Milanko Kaličanin karikaturista iz Kraljeva. Pored  prve dodijeljene su  i dvije  specijalne nagrade koje su dobili Vlado Volaš, karikaturista iz Zemuna i Mileta  Mića Miloradović iz Kragujevca. Voditelj programa bio je Rajko Palibrk.

U organizaciji Umjetničke galerije „Vitomir Srbljanović“  Jugugoslovenskog konkursa za karikaturu „Risto Pejatović“ a u okviru 25-tih Dana humora i satire „Vuko Bezarević“ 25. juna je  otvorena izložba sa osamnaestog konkursa za karikaturu „Risto Pejatović“.

Na konkurs za dodjelu nagrade „Risto Pejatović“, za neobjavljenu karikaturu sa prostora bivše Jugoslavije  pristigao je  101 rad od 37 autora.

Žiri za dodjelu nagrade „Risto Pejatović“ u sastavu : Sava Babić, prošlogodišnji dobitnik I nagrade , Mirko Marjanović i Željko Čabarkapa odlučio je da nagradu „Grand prix“ , koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 10 minimalnih cijena rada u Crnoj Gori

dodijeli Milanku Kaličaninu iz Kraljeva.

Izložbu je otvorio Sava Babić a nešto kasnije na svečanoj večeri 24. Dana humora i satire i uručio nagradu Milanku Kaličaninu.

Babić je istakao da su teme za karikaturiste bile slične kao i u prethodnih nekoliko godina jer su nas morile iste brige i problemi.

Milanko Kaličanin je istakao da mu je veoma drago što je dobio prvu nagradu jer kako kaže nikad se ne nadaju mnogo ali uvjek priželjkuju nagradu.

 

Dvije  specijalne nagrade koje sa sastoje od plakete i novčanog  iznosa od tri minimalne cijene rada u Crnoj Gori  dodjeljene su Vladu Volašu iz Zemuna i Mileti Mići Miloradoviću iz Kragujevca.

I dalje  će u Pljevlja dolaziti oni koji znaju s čime i kako se našaliti. Sve u cilju da se ružno zamijeni lijepim, loše ustupi mjesto dobrom, da ljubav protjera mržnju, da se osmjeh vrati na lice – istakao je Sava Babić –ovogodišnji predsjednik žirija za dodjlu nagrade „Risto Pejatović. Program je vodio Rajko Palibrk.